Films en seriesFilms en series

zondag 8 juli 2012

Goldfingers tweelingbroer

Ik vertrouwde het meteen al niet. Als iemand zijn artikel begint met het neersabelen van On Her Majesty's Secret Service - immers de beste Bond-film ooit gemaakt - dan is er iets niet in de haak.

Filmblad Variety recenseert dit jubileumjaar alle Bond-films nog eens dunnetjes over. Deze week is Diamonds Are Forever aan de beurt. Dat filmcriticus Peter Debruge geen fan is van OHMSS, dat mag natuurlijk. Maar hij blijkt ook nog eens geen verstand van zijn onderwerp te hebben.


Debruge schreef namelijk (het artikel is na een reactie van mijn kant inmiddels in stilte gecorrigeerd) dat in Ian Flemings Diamonds Are Forever Goldfingers tweelingbroer de boevenrol speelt. Hier haalt Debruge twee zaken door elkaar.

In een eerdere versie van het filmscript van Diamonds leek het de filmmakers inderdaad een goed idee om de prestatie van Goldfinger (1964) te evenaren. OHMSS was niet het succes wat ze hadden gehoopt (de grote rehabilitatie van die film zou pas decennia jaren later plaatsvinden) en met Goldfinger-regisseur Guy Hamilton voor de tweede keer aan boord, wilden de makers teruggrijpen naar hun grootste artistieke en commerciële triomf.

Gert Fröbe als Auric Goldfinger

Gert Fröbe in de titelrol van de gelijknamige film was goed bevallen. De lichte touch van Hamilton viel in de smaak, en de terugkeer van Sean Connery in Diamonds zou het succes van 1964 naar de kroon kunnen steken. Dus bedacht scenarioschrijver een tweelingbroer voor Goldfinger, die ditmaal geen fetisj had voor goud, maar voor diamanten.

Het idiote idee werd in de prullenbak gegooid nadat producer Cubby Broccoli een nog krankzinniger droom had - bij een bezoek aan zijn vriend, de kluizenaar Howard Hughes, bleek niet dat Hughes de touwtjes van zijn imperium in handen had, maar een onbekende megalomaan. Die rol werd gegeven aan aartsvijand Blofeld (dit keer in de gedaante van de over-Britse Charles Gray) die ongemerkt het imperium van Hughes-persiflage Willard Whyte bestierde. Ze konden Blofeld immers niet straffeloos negeren nadat hij in de vorige film Bonds vrouw had gedood.

Charles Gray als Ernst Stavro Blofeld

En zo ontstond een van de meest bizarre Bond-films, Diamonds Are Forever dus, en niet zoals sommigen menen te beweren On Her Majesty's Secret Service...

O ja, wat die omissie van Debruge betreft, dat is allemaal zo erg niet. Maar let wel, wie en wat moeten we nu nog vertrouwen als we een artikel lezen van een onderwerp waar we geen verstand van hebben? Mijn hemel wat wordt er toch veel onzin gepubliceerd...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures