Films en seriesFilms en series

woensdag 9 maart 2016

Componist George Martin (90) overleden

Hij componeerde in 1973 de muziek voor Live and Let Die, maar George Martin was natuurlijk bovenal de ontdekker van The Beatles. Hij overleed gisteren op 90-jarige leeftijd in zijn slaap.


Martin produceerde bijna alle hits van The Beatles en arrangeerde ook veel van hun werk. Vanwege zijn intensieve relatie met de band werd hij ook wel 'de vijfde Beatle' genoemd.

George Martin had zelf een klassieke muziekopleiding, hij speelde hobo en piano. Vanaf 1950 werkte hij voor platenmaatschappij EMI, waar hij de Beatles in 1962 aan hun eerste platencontract hielp, nadat ze voor hem hadden opgetreden in de Abbey Road Studios.

George Martin (rechts) met The Beatles in de kantine van EMI in 1963

Het was het begin van een langdurige en intensieve relatie. George Martin produceerde, behalve Let It Be, alle hits van The Beatles. Dankzij zijn klassieke opleiding bracht hij de muziek van The Beatles op een hoger niveau, met fijnzinnige en soms overdadige arrangementen, zoals bij Yesterday, waarvoor Martin een strijkkwartet inzette, Penny Lane, waaraan hij  trompetmuziek toevoegde, en I Am the Walrus, dat hij aankleedde met koperinstrumenten, violen, cello's en vocale steun van een klassiek ensemble.

How very sad to wake to the news Sir George Martin has left us. He made my first Bond film sound brilliant!
Roger Moore op Twitter

Na het uiteenvallen van The Beatles bleef hij met Paul McCartney werken. Hij componeerde onder meer de muziek van de Live and Let Die, waarvan McCartney de titelsong speelde.Voordat Martin als componist voor Live and Let Die werd benaderd, produceerde hij de James Bond-titelsong Goldfinger (1964). Eveneens bracht George Martin zanger Matt Monro onder de aandacht toen er gezocht werd naar een geschikte stem voor het nummer From Russia with Love (1963).

RIP Sir George, the kindest and gentlest Genius I've met . We ( and by that I mean EVERYONE ) in music are forever in your debt X

you won't find a single person with a bad word to say about George Martin. what a legacy to leave ,everyone loved him .lets all aim for that
David Arnold op Twitter

George Martin werkte ook met artiesten als Jeff Beck, Elton John en Celine Dion en met bands als Gerry and the Pacemakers en de Dire Straits. In 1996 werd hij uit respect voor zijn bijdrage aan de Britse muziek geridderd.

Bron: NOS

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures