Films en seriesFilms en series

zondag 20 maart 2016

Timothy Dalton 70 jaar (of 72)

Sommige bronnen zeggen 1944, maar de meeste schrijven 1946. In dat geval viert Timothy Dalton morgen zijn zeventigste verjaardag, en anders zijn we twee jaar te laat. Zelf lijkt James Bond nummer vier het misverstand wel amusant te vinden en is hij geenszins van plan dat recht te zetten.


Timothy Dalton werd in de zomer van 1986 officieel benoemd als de nieuwe James Bond. Uiteindelijk heeft hij met The Living Daylights (1987) en Licence to Kill (1989) twee Bond-films gemaakt. Een derde film heeft lange tijd in de pijpleiding gezeten, maar door een juridische strijd tussen distributeur UA/MGM en Eon Productions, werd de productie herhaaldelijk uitgesteld. Tegen de tijd dat de volgende James Bond-film dan eindelijk in productie zou gaan, had Dalton er geen zin meer in: 

Timothy Dalton stopt als James Bond

L
OS ANGELES, donderdag
Timothy Dalton zal in de volgende James Bond-film niet meer verschijnen als Geheim Agent 007. Dalton werkt op het ogenblik als Rhett Butler in een mini-serie van „Gejaagd door de wind". De Engelse acteur speelde Bond twee keer. Hij nam die rol over van Roger Moore. Dalton vindt dat er te veel tijd verstrijkt sinds het laatste Bondavontuur en vreest in zijn ontwikkeling als acteur geremd te worden wanneer hij nog langer wacht.

De Telegraaf, 14 april 1994


Het verhaal wil dat Bond-producent Cubby Broccoli zijn oog eind jaren zestig/begin zeventig al op Dalton had laten vallen. De acteur vond zichzelf als twintiger te jong als 007, en waarschijnlijk is de rol destijds nooit een serieuze optie geweest, feit blijft wel dat Broccoli de jonge acteur altijd is blijven volgen. Tot halverwege de jaren tachtig de rol van Bond opnieuw open lag:

Britse Shakespeare-acteur volgt Roger Moore op als 007

TIMOTHY DALTON NIEUWE JAMES BOND

door HENK TEN BERGE 

AMSTERDAM, vrijdag

De Shakespeare-acteur Timothy Dalton gaat heel verrassend als opvolger van Roger Moore de rol van James Bond spelen. Deze beslissing nam producent Albert Broccoli gisteren. Langer uitstel van de keuze van de nieuwe Bond zou het komende 007-avontuur ,,The living daylight" in gevaar hebben gebracht.


De beslissing echter betekent een drama voor de jonge acteur Pierce Brosnan, die de gedoodverfde nieuwe James Bond was. Zijn contract lag al maanden klaar, maar de handtekeningen ontbraken nog omdat hij niet werd vrijgegeven door Marv Tyler Moore, die in Amerika een televisieserie met hem draait. Zij wilde zich per se houden aan het contract dat Pierce nog anderhalf jaar aan haar produktiemaatschappij bindt.

„Niet verstandig om Brosnan die fantastische kans te onthouden", meent Broccoli. Zij moet nu een jaar werken met een acteur die zwaar de pest in heeft en absoluut niet meer gemotiveerd zal zijn. Dat gaat ongetwijfeld ten koste van haar tv-serie."

De mogelijkheid blijft dat Pierce Brosnan over twee jaar alsnog de rol van Bond overneemt, wanneer hij vrij is. Voorlopig echter moet hij dus zijn collega Timothy Dalton voor laten gaan. die nu dus de Nederlander Jeroen Krabbé als grote tegenstander krijgt.


Dalton is een Welshman met een schitterende staat van dienst. Hij werkte jarenlang bij de Roval Shakespeare Company en vertolkte zowel op het toneel als voor de camera's een lange reeks indrukwekkende rollen. Hij speelde in ,,De getemde feeks" met Vanessa Redgrave, verscheen in de klassieke film ,,The Lion in Winter", was zowel op de televisie als in de bioscoop te zien in Jane Eyre en „De woeste hoogte". Hij zal James Bond een iets ander uiterlijk verschaffer na Roger Moore met zijn rijzige gestalte en nogal plechtige gebaren.


Opnamen voor „The living daylight", waarin Timothy Dalton als de nieuwe geheim agent en Jeroen Krabbé als diens spreekwoordelijke boef elkaar zullen treffen, worden gemaakt in Marokko, Gibraltar, Oostenrijk en in de Engelse Pinewood-studio's. In verband met de late beslissing omtrent de hoofdrol, zijn de opnamen zes weken uitgesteld. Dat geeft Jeroen Krabbé de gelegenheid om in te gaan op een merkwaardig verzoek.

De makers van „Tender mercie", waarin hij eerder dit jaar in Amerika werkte met Richard Gere, blijken nog een extra scène nodig te hebben, die ze eind augustus willen opnemen, hoewel de première van de film al op 3 oktober is vastgesteld. Voor twee dagen draaien wordt dan de hele produktie in Hollywood opnieuw opgebouwd en Jeroens aanwezigheid is daarbij onontbeerlijk.


De Telegraaf, 8 augustus 1986

Timothy Dalton heeft met zijn tweevoudig optreden als James Bond een prima 007 neergezet. Van alle Bond-acteurs komt hij het dichtst in de buurt bij de geheim agent van Ian Fleming. Het blijft spijtig dat een derde film begin jaren negentig er nooit van gekomen is.

Zijn tweede, en tevens laatste optreden in Licence to Kill (1989), werd op dat moment veel te rauw gevonden. Een no-nonsense benadering die met de komst van Daniel Craig in Casino Royale (2006) werd voortgezet en veel breder werd geaccepteerd.


Wat Timothy Dalton als 007 heeft nagelaten, zijn twee bovengemiddelde James Bond-films. De acteur die na het tijdperk Sean Connery al in het vizier kwam, was zijn tijd als James Bond te ver vooruit.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures