Films en seriesFilms en series

donderdag 10 maart 2016

Editor Jim Clark (84) overleden

Het lijkt hier wel een kerkhof te worden. Deze week werd bekend dat Jim Clark, de editor van The World Is Not Enough, op 25 februari is overleden. Jim Clark is 84 jaar oud geworden. Dat meldt The Telegraph.


Clark werkte onder andere met filmregisseurs als Michael Apted, Michael Caton-Jones, Stanley Donen, Roland Joffé, Mike Leigh en John Schlesinger.

Voor Joffés The Killing Fields (1984) ontving Clark een Oscar en een BAFTA. Voor Joffé monteerde hij ook The Mission (1986) met Robert De Niro en Jeremy Irons, een film die waarschijnlijk het meest bekend is door de monumentale muziek van Ennio Morricone.

Naast The World Is Not Enough (1999) werkte Clark onder regie van Apted ook aan Nell (1994) met Jodie Foster en Agatha (1979) met Timothy Dalton.

Jim Clark aan het werk voor The World Is Not Enough (1999)

In hetzelfde jaar als The World Is Not Enough monteerde Clark ook The Trench, naar een verhaal en onder regie van William Boyd, de schrijver van het Bond-boek Solo uit 2013. Eén van de hoofdrollen is weggelegd voor Daniel Craig. Q-acteur Ben Whishaw is ook even te zien in de film. Voor A Good Man in Africa (1994), eveneens gebaseerd op een verhaal van Boyd, verzorgde Clark eveneens de montage. De hoofdrol in die film: Sean Connery.

Met John Schlesinger maakte Clark in zestien jaar tijd acht films. Waarvan Marathon Man (1976) en Midnight Cowboy (1969) de bekendste zijn.

John Schlesinger en Jim Clark
De laatste film waaraan Jim Clark meewerkte was Happy Go Lucky (2008) van Mike Leigh, voor wie hij eerder Vera Drake (2004) monteerde.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures