vrijdag 24 februari 2017

Stuntdriver Bonds Lotus overleden

De stuntman die Bonds Lotus Esprit S1 uit The Spy Who Loved Me (1977) bestuurde, is overleden. Roger Becker werd 71 jaar oud. Dat schrijft de Britse autofabrikant op Facebook.

Becker was sinds 1966 werkzaam bij Lotus en bleef daar 44 jaar tot zijn pensioen in 2010 in dienst.


Hoe James Bond aan zijn Lotus kwam, is een bijzonder verhaal. De PR-man van de Engelse autobouwer, Don McLaughlin, had bedacht om het nieuwste model van Lotus rechtstreeks uit de fabriek naar Pinewood Studios te rijden, de opvallende sportauto daar te parkeren bij het kantoor van Eon Productions, om vervolgens zogenaamd een vriend te gaan bezoeken.

Toen McLaughlin zich even later een baan door de mensenmassa wurmde om bij zijn Lotus te komen, reed hij zonder iemand aan te spreken weg. Zijn gewaagde PR-stunt had het gewenste effect. De auto had de aandacht getrokken, de makers van James Bond hapten toe.

De vorm van de Lotus bracht de filmmakers op het idee de wagen in een duikboot te laten veranderen. Na meer dan tien jaar sinds Goldfingers Aston Martin had James Bond een equivalent voor zijn iconische voorganger gevonden.

De hoofdrolspelers uit The Spy Who Loved Me: Barbara Bach, Roger Moore en Lotus Esprit

Roger Becker was de man die de Lotus Esprit S1 naar Sardinië mocht brengen voor de opnames van The Spy Who Loved Me. Daar aangekomen bleek dat de ingehuurde stuntman moeilijk overweg kon met Bonds nieuwe speeltje.

Becker was de enige aanwezige die de sportwagen in bedwang kon houden. Aan hem het dringende verzoek zich als James Bond te verkleden en achter het stuur plaats te nemen. Uiteindelijk zijn alle landopnames met de Lotus met Becker als chauffeur gemaakt.

Roger Becker (als James Bond) in een veel te ruim kostuum met Richard Kiel

The Spy Who Loved Me werd een hit, het optreden van Lotus in de film: onvergetelijk. Bonds nieuwe dienstauto zou de Aston Martin niet verslaan in populariteit, een welverdiende tweede plaats als meest bijzondere Bond-auto heeft de Lotus ongetwijfeld wel bereikt.

In For Your Eyes Only (1981) keert de spitse sportwagen nog even terug in de gedaante van de Lotus Esprit S3 Turbo. Nadat het witte model door handlangers van Gonzales met behulp van het zelfdestructiesysteem wordt opgeblazen, belandt Bond met een bronskleurig wintersportexemplaar in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo. Aangezien er in die film geen stunts met de kar op het programma stonden, was Roger Becker verder niet nodig.

For Your Eyes Only

1 opmerking:

Krens Auto Inkoop zei

Wat een prachtige auto was dit! En erg bijzonder dat het geen Aston Martin was! Fenneke Krens


© Bond Blog 2009 — 2021
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures