Films en seriesFilms en series

zaterdag 14 mei 2011

James Bond Was Here

En zo zien de olievelden van Baku er tegenwoordig uit. Een verlaten plek waar vandaag de dag flink wordt gesaneerd. Er staan lang niet zoveel ja-knikkers meer als destijds.

Olie heeft de laatste decennia minder opgeleverd dan gehoopt, maar de ontdekking van een enorme gasbel in de Kaspische Zee heeft dat gat ruimschoots opgevuld. Aldus mijn collega Jan-Pieter Visschers, live vanuit de hoofdstad van Azerbeidzjan. Dank voor de foto!

In de volksmond heet deze filmlocatie 'James Bond Oil Fields'. De Azerbeidzjanen zijn trots op het bezoek van 007 in 1999. Zo je ook 'James Bond Island' hebt in Thailand en... en dat was het eigenlijk.

Wereldwijd James Bond-hotspots te over, maar de Golden Gate Bridge is geen 'James Bond Bridge' gaan heten, de Iguaza Falls geen 'James Bond Falls' en de Arecibo Observatory uit GoldenEye heet nog steeds zo.


Toplocatie Piz Gloria is een uitzondering, want dat is zo blijven heten nadat de filmploeg was vertrokken. In dit 'James Bond Revolving Restaurant' kunt je overigens wel Lazenby Limonade drinken en de Savalas Schotel eten. Deze Van der Valk-achtige vreetschuur draait enkel en alleen op de populariteit van James Bond - niet op de exclusiviteit van het peperdure voer! Maar goed, als je er dan toch bent, kun je mooi dat adembenemde uitzicht meenemen.

Maar het kan ook totaal anders. Dat ondervond ik tien jaar geleden op Corfu. Het fort Palaio Frourio herkende ik door het torentje en de tunnel waar Locque Bond voor zijn sokken rijdt. Maar denk maar niet dat Corfu dit zal aangeven met een simpel bordje. Op het Griekse eiland is het echt zoeken naar herkenbare punten. Ze zijn er, meer dan genoeg, maar je moet wel de film op een harde schijf bij je hebben.

Dan maar toch liever het bordje 'James Bond Was Here'. Dat had ook wel handig geweest voor die miljarden bezoekers aan die grote toren in Parijs. Ze hadden namelijk geen enkel idee waarom ze die 1665 traptreden met alle geweld moesten beklimmen...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures