Films en seriesFilms en series

zondag 11 december 2011

Back On Track: A quick bite

James Bond gaat het spoor weer op. Voor Skyfall staat een grootschalige treinscène op stapel: actie op een goederentrein. Tijd om de historie in te duiken en de meest memorabele treinscènes uit de Bond-films op een rijtje te zetten.


Aflevering 3
A QUICK BITE

In The Spy Who Loved Me (1977) vertrekken James Bond en de Russische agente Anya Amasova vanuit het Egyptische Aboe Simbel richting het Italiaanse eiland Sardinië. Het wordt niet geheel duidelijk waar ze precies de trein nemen, maar aannemelijk is dat zij door Egypte reizen (en niet vanuit Egypte per trein op Sardinië terechtkomen, daar zit nog een Middellandse Zee tussen).

Na een 'delicious meal' komen Bond en Anya aan bij hun coupé. Het tweetal babbelt wat over koetjes en kalfjes. Zo houdt Anya ervan met de trein te reizen, ze herinnert zich nog een keer dat... Tja, dat is nu net niet de bedoeling om met een (normaal gesproken) rivaliserende agent over een vorige missie te praten. Bond verduidelijkt dit nog eens tamelijk plastisch voor de kijker.


'Silly isn't it?
We can't talk and yet we're in the same business.'
'But with rival companies.'
'Not rivals at the moment.'

En dat is waar Bond naar zat te vissen: een aanleiding om Anya een slaapmutsje aan te bieden. Op kosten van de Britten natuurlijk. Maar de Russische agente weigert beleefd. Bond stemt beteuterd in en vertrekt naar de naastgelegen coupé. Dat ze maar lekker mag slapen.


Daar gaat Bonds vunzige plannetje. De fles Bollinger in zijn coupé mag opzij. Maar Anya speelt toch gewoon een spelletje met hem? Natuurlijk zal zij hem straks in de armen vliegen en zullen de vonken er van af springen. Hij is immers James Bond!


En hij heeft gelijk. Anya smacht duidelijk naar haar tijdelijke compagnon. Maar wie moet nu de eerste stap zetten?


Bond duurt het allemaal te lang. Hij geeft de hoop op, knoopt zijn stropdas los. Anya komt niet, niet vanavond in ieder geval. Ze heeft haar nachtjapon aangetrokken en borstelt haar haar. Vanuit Bonds coupé komt geen reactie. Ze lijkt het toch wel jammer te vinden.

Dan maar haar kleding opbergen. Maar bij het openen van de kast, wie is dat? Jaws! De reus met het stalen gebit staat al die tijd al opgevouwen tussen vier planken! Het helse kabaal van de snerpende trein geeft de aanblik op het monster een extra lading. Anya schrikt zich het apezuur. En de toeschouwer doet mee.


Jaws grijpt de Russische agente. Zij mept hem van zich af. Maar tegen Jaws is niemand opgewassen, zeker zo'n popje niet. Hij gooit haar op bed, geeft haar met de vlakke hand een klap in het gezicht en wil haar nekje doormidden bijten.

Maar dan ruikt (hoort) Bond onraad. Hij opent de deur tussen de twee coupés, ziet Jaws en twijfelt geen moment. Hij pakt de fles Bollinger en slaat deze stuk op het achterhoofd van de bullebak. Jaws gaat in de tegenaanval. Met zijn kolenschop ramt hij dwars door de deur. Bond geeft hem een aantal beuken in zijn buik. Het deert hem niet. Het monster grijpt zijn belager bij kop en kont en stompt hem tegen het plafond. Na een aantal dreunen werpt Jaws Bond zijn eigen coupé in. Daar belandt hij ondersteboven op zijn bed.


De reus grijnst zijn glimmende metaal bloot en loopt dreigend op Bond af. Bond op zijn beurt grijpt snel een tafelblad en hakt in op de beul. Die veegt het mannetje met gemak van zich af om vervolgens zijn trucje te tonen: hij bijt het tafelblad in tweeën. Bond gelooft zijn ogen niet.


Dan grijpt Jaws met zijn enorme klauwen het nekje van Bond en tilt hem tegen de wand omhoog. Het kleine hoofdje van Bond loopt rood aan. Jaws buigt zich naar zijn slachtoffer om hem in zijn nekvel te bijten. Met moeite weet Bond het speeksel te ontwijken, de hete adem van Jaws letterlijk in zijn nek. Vanuit zijn benarde positie weet Bond met moeite het nachtlampje te grijpen. Hij slaat het glas stuk en propt het elektrisch geladen deel in de roestige bek.Jaws krijgt een oplawaai vanjewelste en krimpt ineen. Bond slaat nog een tafeltje tegen hem stuk, manoeuvreert hem in de juiste positie en geeft hem een rotschop. De reus kegelt dwars door het raam, dat met veel kabaal versplintert. De vonken springen van hem af als hij het talud afrolt.


De beul is verdwenen en Anya komt langzaam weer bij zinnen. Maar wij zien dat Jaws gewoon weer opstaat, het stof van zijn jasje veegt en zijn stropdas rechttrekt. Daar zijn we duidelijk nog niet van af.


Anya vraagt zich af wat er is gebeurd en ziet dat Bond licht gewond is. Eindelijk heeft Bond Anya waar hij haar al die tijd al wil hebben; in zijn armen. De Russische beseft dat haar leven is gered door een rivaal. Het lijkt haar beter dat hij even gaat liggen, zodat zij hem kan onderzoeken.

Dat moet je nu net tegen James Bond zeggen...

Zie ook:

Aflevering 1: Murder on the Orient Express
Aflevering 2: Just being disarming 
Aflevering 4: That's for double-o-nine
Aflevering 5: Bond, only Bond
Aflevering 6: Take the bloody shot
Aflevering 7: Living in the shadows

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures