Films en seriesFilms en series

maandag 15 april 2013

Nieuw Bond-boek: Solo

De titel van het nieuwste Bond-boek is Solo, dat heeft auteur William Boyd vandaag bekendgemaakt tijdens The London Book Fair. Boyd zegt dat het een grimmig verhaal wordt zonder gadgets. Solo verschijnt op 26 september dit jaar.

Het nieuwste Bond-avontuur speelt zich af in 1969. Dat jaar was nog niet eerder gecoverd in een Bond-boek. Het verhaal sluit aan op The Man with the Golden Gun, de laatste roman van Ian Fleming verschenen in 1965. En dat is interessant. Want waarom speelt het nieuwe verhaal zich dan niet af in 1966? Curieus genoeg lijkt Boyd netjes rekening te houden met drie eerdere publicaties.


Boek 1: Octopussy and The Living Daylights


In 1966 verscheen het laatste Bond-boek van Ian Fleming: Octopussy and The Living Daylights. In eerste instantie bestaand uit deze twee verhalen (voor de eerste paperbackuitgave werd The Property of a Lady uit 1963 hieraan toegevoegd en pas veel later, in 2002 door Penguin Books, 007 in New York). Verhaaltechnisch is dit geen vervolg op The Man with the Golden Gun; zowel Octopussy als The Living Daylights werden geschreven in 1962.

Boek 2: Devil May Care


Dan hadden we in 2008 Devil May Care van Sebastian Faulks, geschreven ter ere van Ian Flemings honderdste geboortedag. Devil May Care sluit netjes aan in de rij want speelt zich af in 1967, waarbij we qua continuïteit de James Bond van Fleming in gedachte moeten houden, een karakter dat hij had achterlaten in The Man with the Golden Gun en waar Faulks hem weer oppakt.

Boek 3: Colonel Sun


Onder het pseudoniem Robert Markham publiceerde Kingsley Amis in 1968 het James Bond-avontuur Colonel Sun. Dit is het eerste vervolgverhaal na de dood van Fleming en verhaaltechnisch dus een vervolg op... The Man with the Golden Gun.


Dan zijn we in 2013 dus beland in 1969, moet William Boyd hebben uitgerekend. Met respect voor de drie bovenstaande publicaties gaat ook hij verder waar Bond in The Man with the Golden Gun was blijven steken. Om het geheugen op te frissen: Bond belandt aan het eind van dat verhaal in het ziekenhuis in Jamaica, nadat hij in een gevecht Scaramanga heeft gedood en zelf ook gewond raakt. Mary Goodnight, Bonds secretaresse die Loelia Ponsonby opvolgde, belooft hem op te vangen in haar eigen huis.

Of Bond dat aanbod in 1965 heeft geaccepteerd, lezen we misschien eindelijk in Solo.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures