Films en seriesFilms en series

vrijdag 19 februari 2016

Adolfo Celi (1922 — 1986)

Vandaag dertig jaar gelden overleed Adolfo Celi. De Italiaanse acteur die Largo speelde in de vierde Bond-film Thunderball.


Italiaanse acteur Adolfo Celi in Siena overleden

SIENA. 19 febr. — Vanmorgen is in een ziekenhuis in Siena de Italiaanse acteur Adolfo Celi overleden, die als corpulente boef optrad als tegenstander van James Bond in diens gelijknamge films. Celi, die in 1922 werd geboren, overleed, 64 jaar oud, aan een hartaanval.

Producent Carlo Ponti ontdekte Celi, een 'massieve Siciliaan', die hij een rol gaf in de film Un Americain en vacances. Kort na dit debuut in 1946 vertrok Celo naar Brazilië, waar hij vijftien jaar op het toneel stond en later de leiding in handen kreeg van het Teatro brasileiro da comedia in Sao Paulo alsmede het operatheater in Rio.

In 1964 keerde hij terug naar de filmindustrie met een rol in That Man from Rio. Daarna volgden nog onder meer Von Ryan's Express ('65), Thunderball ('65), Murders in the Rue Morgue ('71), Hitler — The Last Ten Days ('73) en de film And Then There Were None ('75).
NRC, 19 februari 1986

Adolfo Celi met Claudine Auger in Thunderball
Achter de schermen van Thunderball met Claudine Auger en regisseur Terence Young

Hoewel Celi Engels sprak, werd zijn stem in Thunderball opnieuw ingesproken door de vorig jaar overleden Robert Rietti.

In 1967 parodieerde hij zijn schurkenrol in Operation Kid Brother, ook bekend als O.K. Connery. Een Italiaanse parodie die inhaakte op het succes van de populaire spionnenfilms van die tijd, met de broer van Sean Connery, Neil, in de hoofdrol. Verder deden mee: Daniela Bianchi uit From Russia with Love (1963), Anthony Dawson uit onder andere Dr. No (1962), Bernard Lee (die M destijds speelde in de Bond-films) en Miss Moneypenny-actrice Lois Maxwell.

Met Bernard Lee in Operation Kid Brother

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures