Films en seriesFilms en series

zaterdag 13 februari 2016

Will you please leave, you irritating man?

Honderd jaar Joseph Fürst


De in 2005 op 89-jarige leeftijd overleden acteur Joseph Fürst zou vandaag honderd jaar zijn geworden. Fürst speelde in 1971 Blofelds handlanger Prof. Dr. Metz in Diamonds Are Forever.


De Oostenrijkse acteur speelde gedurende zijn veertigjarige carrière tal van professoren en dokters. Met zijn Duitse accent werd hem doorgaans de rol van mad scientist toebedeeld in een veelheid aan, met name, tv-series, zoals The Saint en The Persuaders! met Roger Moore en als Prof. Zaroff in Dr. Who.

In Diamonds Are Forever geeft hij gestalte aan Prof. Dr. Metz, de wetenschapper die Blofeld helpt met het bouwen van zijn diamanten laserkanon.

Joseph Fürst (links) met Charles Gray als Blofeld in Diamonds Are Forever (1971)
Fürst maakt van Metz een ongeduldig heerschap. Neem onderstaande vermakelijke scène met Sean Connery ter illustratie:


Metz: 'Who are you? What do you want?'
Bond: 'Klaus Hergersheimer. G Section. Just, er, checking on radiation shields. Now let me see. You are...'
Metz: 'Professor Dr Metz. Our shields are fine! Now get out!'
Bond: 'I'm sorry. It won't take a moment but I must verify. Metz. How do you spell it?'
Metz: 'M-E... Will you please leave, you irritating man?'

Alvorens een acteercarrière te beginnen, studeert Fürst rechten in Wenen. Na de Tweede Wereldoorlog vertrekt hij naar de Verenigde Staten, maar hij belandt uiteindelijk op de planken in Canada, zoals hij vertelt in deze video die niet lang voor zijn dood is gemaakt. Echter blijken zijn kansen op acteerwerk in Engeland groter, waarna hij weer terugkeert naar Europa. Vanaf de jaren zestig komt zijn acteercarrière goed op gang.

Halverwege de jaren zeventig besluit hij via Oostenrijk naar Australië te verhuizen, waar hij tot het eind van zijn carrière in verschillende tv-producties te zien is. Joseph Fürst blijft tot aan zijn dood in november 2005 in Australië wonen.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures