Films en seriesFilms en series

woensdag 22 augustus 2018

No limits, no fears, one substitute

Met het vertrek van Bond 25-regisseur Danny Boyle ligt er ineens een enorme vacature open. Een functie die per direct moet worden ingevuld willen we de releasedatum van oktober 2019 halen. Een datum die nog steeds gehaald kán worden en waar Eon Productions, MGM en Universal alles aan zullen doen. Bond is business. Big business.


Voor ons kwam het nieuws gisteren als slag bij heldere hemel, Eon was hier natuurlijk al iets langer van op de hoogte en heeft wellicht inmiddels een popelende plaatsvervanger klaarstaan. Nieuws hierover mag niet te lang op zich laten wachten.

Op Twitter circuleerde iets rond over een uitgebreidere verklaring nog deze week. En dat zal ook wel; Eon had de mededeling over Boyles vertrek namelijk nog even voor zich kunnen houden. Dat er is besloten om hier zélf als eerst mee naar buiten te stappen, siert de producenten en zal onderdeel van het strategisch plan zijn. Al dan niet op stel en sprong in elkaar geknutseld.

Nog voordat de naam van Danny Boyle begin dit jaar weer de kop op stak, schenen er drie kanditaatregisseurs op het lijstje van Eon te staan: Yann Demange, Denis Villeneuve en David Mackenzie. Als we IMDb raadplegen is Villeneuve druk met Dune, Demange en Mackenzie daarentegen lijken grotendeels nog beschikbaar.

Zaak is nu vooral om iemand in de regisseursstoel te zetten die de boel op korte termijn in goede banen kan leiden. Een veilige naam is in dit geval die van de inmiddels 74-jarige Martin Campbell, de regisseur van GoldenEye (1995) en Casino Royale (2006). Een naam die ongetwijfeld weinig weerstand zal oproepen. Campbell doet wat van hem wordt verlangd: een goede film neerzetten. Punt.

Martin Campbell

Zoals vandaag in The Guardian staat te lezen, wordt met de afzwaai van Danny Boyle ook de deelname van Daniel Craig betwist. Blijkt namelijk dat de beoogde premièredatum van 25 oktober 2019 niet wordt gehaald, wie verzekert dan dat Craig verbonden blijft aan het project?

Dat het afscheid van Boyle gevolgen heeft voor de productie van Bond 25 is overduidelijk. Of de schade binnen de perken blijft, is nog maar de vraag.

Vreemd is het natuurlijk wel dat, drie maanden vóór de opnamen (zouden) beginnen, de regisseur het project verlaat. De reden dat Boyle in eerste instantie werd aangenomen, waren namelijk zijn ‘goede’ ideeën. Die meningsverschillen hadden ze veel veel eerder moeten tackelen. Onbegrijpelijk dat dit nu pas een onoverkomelijk probleem lijkt te zijn.

Nog maar eens Danny Boyle

Andere kwestie blijft het verhaal van Bond 25. Mocht Eon Productions, eventueel onder druk van MGM en Universal, min of meer worden gedwongen binnen de tijd een nieuw filmproduct af te leveren, met welk verhaal gaan zij dan aan de slag? Is het idee van Danny Boyle van Danny Boyle alleen? Of kan Eon daar aanspraak op maken? In dat geval krijgt de eerder benoemde regisseur enkel een eervolle credit en de nieuwe regisseur de grootste lof. Als het inderdaad een goed idee blijkt natuurlijk.

De kans is groot dat schrijversduo Neal Purvis en Robert Wade alsnog terugkeert. Zij leveren namelijk hoe dan ook. Soms tegen beter weten in. Ronden zijn het verhaal af waaraan zij eerder waren begonnen? Of krijgen zij de beschikking over (een deel van) wat Boyle voor ogen had?

Prangende vragen waarop momenteel weinig zinnigs valt te zeggen. Maar we doen een poging...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures