Films en seriesFilms en series

zaterdag 5 december 2009

Nice to have you back, Mr. Bond

James Bond is al eerder op plaatsen geweest waar wij geen weet van hebben. En overal wordt hij even hartelijk ontvangen. Dat is raar. Bond staat er om bekend dat hij de boel vernielt.

'Commander Bond, how are you?'
'Fine. Good to see you, Manuel.'


Bond en hotelier Manuel blijken elkaar vóór On Her Majesty’s Secret Service ook al ontmoet te hebben. Buiten beeld althans. Voor ons is Manuel nieuw. Voor wie OHMSS als eerste Bond-film ziet, zal het worst zijn. Die neemt klakkeloos aan dat deze Manuel al eerder zijn neus heeft laten zien. Maar voor de kijker die net een beetje into Bond komt, is het verwarrend. Die denkt: waar moet ik deze knakker van kennen? Nergens van dus.

Ook in Die Another Day blijkt Bond hotelmanager Mr. Chang te kennen. Wij niet. Helemaal verwarrend wordt het als Chang korte tijd later eigenlijk undercoveragent voor de Chinese geheime dienst blijkt te zijn. Dat zou betekenen dat deze Chinese agent bij een eerder bezoek van Bond ook al achter de hotelbalie stond. Die neemt zijn werk wel héél serieus!

Maar er zijn ook personen die Bond al eerder heeft ontmoet. Figuren die voor ons kompleet onbekend zijn. Helemaal misleidend is daarom de ontmoeting tussen Bond en Pola Ivanova in A View to a Kill. Als Bond na een bijna noodlottige duikavond boven komt, ontmoet hij daar de Russische agente Ivanova. De herkenning is zo overduidelijk ('Pola Ivanova!', aldus Bond) dat je als argeloze kijker meteen begint te rekenen in welke van de vorige films zij ook al weer zat. In geen dus.

'James, that night in London when I was with the Bolshoi...'
'What a performance!'
'In my dressing room later...'
'Did you know I was an agent with orders to seduce you?'
'Why do you think I sent you three dozen red roses?'


Ook reuzin Rosika Miklos die Bond in The Living Daylights helpt om General Koskov (de jarige Krabbé) van oost naar west te transporteren via een pijpleiding, is een bekende van 007.

'Good to work with you again, Mr Bond.'

Wanneer dan?

In dezelfde film arriveert Bond in een hotel Wenen:

'Good afternoon, Mr Bond. You will need your usual suite?'
'Not tonight, Hans.'
(...)
'Shall I have vodka martinis sent up?'
'Shaken, not stirred.'
'Of course.'


Dit is slechts een handvol bekende bestemmingen en verre vrienden waar wij niets van afweten. Laat je niet misleiden. Ook wanneer het juist andersom is. Als Bond in zijn volgende avontuur net doet alsof hij Miss Moneypenny voor het eerst ontmoet – laat hem maar. Om over zijn eerste ontmoetingen met Felix Leiter, in zowel Dr. No (1962) als Casino Royale (2006), maar te zwijgen...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures