Films en seriesFilms en series

dinsdag 1 december 2009

Prins 007

Het is een gerucht dat al meer dan vijftig jaar bestaat: het personage James Bond is gebaseerd op onze prins Bernhard.

Vorig jaar in het radioprogramma BNN Today, ten tijden van honderd jaar Fleming, heb ik het er nog over gehad. Maar mijn antwoord blijft: Bernhard en Ian Fleming hebben elkaar gekend. Let wel: James Bond is niet gebaseerd op prins Bernhard. Niet op Bernhard alleen in ieder geval. Bond is een verzameling van flamboyante figuren, onder wie Ian Fleming zelf.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verbleef prins Bernhard met zijn gezin in Londen. Al gauw vetrok prinses Juliana naar Canada, waardoor Bernhard samen met zijn schoonmoeder koningin Wilhelmina achterbleef in het oorlogsgebied.

De Britten waren echter niet zeker van zijn loyaliteit tegenover de geallieerden, dus stuurden ze commander Ian Fleming op de prins af om hem te schaduwen. Hoe de twee uiteindelijk bevriend zijn geraakt blijft onduidelijk, maar het verhaal gaat dat ze regelmatig samen in een herenclub te vinden waren.

Op een bewuste avond nam Bernhard afscheid van zijn kompanen, onder wie Fleming. De prins werd overgehaald om nog een afzakkertje te nemen, stemde toe en kort daarop werd het verblijf waar Bernhard overnachtte platgebombardeerd door zijn voormalig landgenoten. Met andere woorden: Ian Fleming heeft Bernhard behoedt voor een vroege dood.

Eind jaren vijftig: Ian Fleming is bezig met zijn negende Bond-boek Thunderball. Op zoek naar een naam voor een schurk denkt hij aan zijn vroegere maat Bernhard.

Count Lippe is geboren.

Fleming zat er met deze schurkenrol niet eens ver naast. En dat is gelijk het enige vaststaand feit uit deze geschiedenis.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures