Films en seriesFilms en series

zaterdag 1 mei 2010

Tien jaar Special Edition

Een enorme verrassing was dat: de dvd van The World Is Not Enough. Deze maand precies tien jaar geleden lag de negentiende Bond-film in de winkel, als eerste uitgave van die prachtige serie Special Editions. Ik wist van te voren niets van deze reeks af. Dat maakte het feest alleen maar groter.

Nog groter werd mijn blijdschap bij het openen van het hoesje. In de bijgevoegde flyer stond vermeld dat er iedere maand Bond-films uit zouden komen. In maart 2001 zou ik de serie dan eindelijk compleet hebben op het prachtige medium dvd.

Bij thuiskomst de dvd in de speler, waardoor de extase alleen maar groter werd: wat een pracht van een menu! Daar konden de andere dvd's nog wat van leren. Geen statisch scherm, maar een compleet geanimeerde keuzemenu in de stijl van de film. En daarbij nog eens tal van extra's. Dit was de mooiste dvd die ik ooit had gezien.

In juni werd het tijd voor Dr. No. Eveneens een juweel van een uitgave. Het menu, de extra's – het medium dvd werd hier ten volle benut. De maand daarop From Russia with Love, maar deze werd pas weken later te koop aangeboden dan was aangekondigd. In plaats van 1 juli kon ik deze pas tegen het eind van de maand te pakken krijgen. In Zandvoort, waar ik toevallig op een Music Store stuitte.

Goldfinger volgde na de vakantie in Turkije en zo ging het de komende maanden verder. Tot in oktober twee uitgaven per maand zouden verschijnen. Eerst mijn lievelingsfilm On Her Majesty's Secret Service en dan pas het veel mindere You Only Live Twice. Maar wat een pech: in Nederland waren per ongeluk de Duitse versies geleverd. Toch maar omgeruild voor de vijfde Connery-film, OHMSS volgde als cadeau op mijn verjaardag in november.

En zo ging het de maanden daarop verder, tot in maart mijn prachtige Bond-collectie compleet was en het 007-logo op de zijkanten van de dvd in zijn geheel te zien was. Niet wetend dat het nóg beter kon met de Ultimate Editions in 2006 en daaropvolgend de blu-rays.

Toch blijft de Special Edition een speciale plek behouden. De covers van de hoesjes zijn mooier dan de latere uitgaven, de aangepaste menu's per film ook. En wat een feest dat Die Another Day in 2003 een tweezijdige omslag kreeg. Op die manier hadden ook Casino Royale en Quantum of Solace nog in deze lijn gepast.

Maar zoals altijd: aan mij werd niets gevraagd...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures