Films en seriesFilms en series

dinsdag 20 oktober 2009

Joseph Wiseman (Dr. No) overleden

Dr. No is dood. Joseph Wiseman, die de eerste Bond-schurk in de gelijknamige film gestalte gaf, is gisteren op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The New York Times.


Met het overlijden van Wiseman, is de laatste Bond-schurk uit het Connery-tijdperk heengegaan. Robert Shaw (Red Grant), Lotte Lenya (Rosa Klebb), Gert Fröbe (Goldfinger), Harold Sakata (Oddjob), Adolfo Celi (Largo), Donald Pleasence (Blofeld) en Charles Gray (eveneens Blofeld) gingen hem lang geleden al voor.

Toen de Canadese acteur begin jaren zestig de rol van Dr. No werd aangeboden, reageerde hij weinig enthousiast. Zijn vermoeden in een derderangs spionnenfilm terecht te komen, bleek uiteindelijk onjuist. Al moet gezegd worden dat het met de eerste Bond-film nog alle kanten op had kunnen gaan. Succes was zeker niet verzekerd. Met kleine tegenzin werd hij dan toch de eerste Bond-schurk in een reeks die in de loop der jaren alleen maar kleurrijker werd.

Joseph Wiseman, Sean Connery en Ursula Andress in Dr. No (1962)

Een aantal jaren na zijn rol als Dr. No, dook Wiseman opnieuw op in een Bond-film. In Thunderball spreekt hij de stem van Blofeld in. Een rol die ten onrechte wordt toegeschreven aan Eric Pohlman, de acteur die de stem van Blofeld met verve insprak in From Russia with Love. Ik wil iedereen er daarom nogmaals op wijzen: beluister Thunderball en ontdek het verschil met From Russia with Love. Bekijk daarna Dr. No en vergelijk de stem van Dr. No met die van Blofeld in Thunderball. Kan niet missen.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures