Films en seriesFilms en series

woensdag 14 juli 2010

Bond-veteraan Alan Hume overleden

Director of photography Alan Hume is gisteren overleden. Hij is 85 jaar geworden.


Hume werkte mee aan de Bond-films For Your Eyes Only, Octopussy en A View to a Kill. Voor The Spy Who Loved Me was Hume een van de cameramensen die de beroemde Asgard-jump filmde.

Alan Hume (rechts) op sokken op locatie voor Octopussy (1983), rechts van hem (links van ons) zijn assistent-cameraman, de latere DOP Alec Mills
Aanloop naar de Asgard-jump in The Spy Who Loved Me (1977)

Andere bekende films waar Alan Hume de cinematografie voor verzorgde, zijn de Star Wars-film The Return of the Jedi en A Fish Called Wanda. De Star Wars-film rondde hij niet volledig af, omdat hij zich solidair voelde met regisseur Richard Marquand, die volgens Hume niet goed werd behandeld door Star Wars-baas George Lucas en consorten. Assistent Alec Mills moest de klus van Hume klaren. Mills op zijn beurt volgde Hume op als director of photography voor de Bond-films The Living Daylights en Licence to Kill.

Van 1958 tot en met 1978 werkte Alan Hume mee aan een groot aantal komediefilms uit de Carry On-reeks. Het laatste project waaraan hij zijn medewerking verleende, stamt uit 1997.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures