Films en seriesFilms en series

woensdag 28 juli 2010

Caine Vs. Brain

Op dvd is weer een Harry Palmer-film verschenen: Billion Dollar Brain (1967). Ten tijden van de Bond-hausse in de jaren zestig was Palmer een van de weinige geheim agenten die naast 007 stand hield. Misschien omdat de drijvende kracht achter Palmer en Bond Harry Saltzman heette. En de hoofdrolspeler Michael Caine.

Echt consistente dvd-releases heeft Harry Palmer nooit gekend. Ik bezit zelf een versie van The Ipcress File (1965) van Dutch Film Works, Funeral in Berlin (1966) is op dvd uitgebracht door Paramount en Billion Dollar Brain is een release van Lumière Home Entertainment. Als ze deze films, samen met die andere twee uit de jaren negentig, nu eens fijn in één box zouden uitbrengen... Dat zou meteen die verschrikkelijke cover van Ipcress vervangen - dat is namelijk een afbeelding van de Caine-film Get Carter uit 1971!

Ondanks die cover is The Ipcress File goed. Een beetje een smoezelige Bond-film. De plaatjes zijn minder opgepoetst. Het is allemaal wat realistischer.

Billion Dollar Brain wordt door Lumière aangekondigd als 'komische spionagefilm'. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan heeft Harry Palmer in die twee jaar een ware metamorfose ondergaan. The Ipcress File is namelijk niet meer of minder lollig dan een standaard Bond-film. Ik hoop dat de uitgever het predikaat 'komisch' er abusievelijk heeft opgeplakt.

Billion Dollar Brain ligt nu in de winkel.

1 opmerking:

JW PEPPER zei

Ik heb Billion Dollar Brain al eerder gezien, maar ik moet zeggen dat deze niet kan tippen aan Funeral in Berlin en zeker niet aan Ipcress.

Dat van dat humoristisch snap ik wel, er zit een flink dosis ironie in de film. Zoals een man en vrouw die wonen in een sauna.
De film is een beetje suf, waren de voorgaande twee dat totaal niet waren.
Dit is kennelijk ook de film waar bijna-Bond Hans De Vries een opwachting maakt, maar ik heb hem nog niet kunnen spotten,


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures