Films en seriesFilms en series

zondag 3 mei 2009

Bond met bril

Mijn dochter denkt dat James Bond een bril draagt en Michael Caine heet. Ze heeft vanochtend gebiologeerd naar The Ipcress File gekeken.

Deze spionagethriller uit 1965 lijkt inderdaad op een Bond-film. Zij het dat hoofdpersoon Harry Palmer (Caine) in dit eerste avontuur naar minder exotische locaties reist. Hij werkt voornamelijk veel dossiers door, zoals de Bond van Ian Fleming ook doet. Het grootste deel van het werk van een geheim agent zit nu eenmaal in papier. Daar hoeft geen ambtenaar jaloers op te zijn.

Naast het spionnengenre, werkt aan The Ipcress File ook een reeks aan Bond-veteranen mee: Harry Saltzman (producer), John Barry (muziek), Ken Adam en Peter Murton (decors), Peter Hunt (montage), Norman Wanstall (geluidbewerking), Weston Drury (casting), Guy Doleman (Count Lippe uit Thunderball). Geen wonder dat deze film een Bond-aftreksel lijkt.

Harry Palmer heeft het vijf films volgehouden. De volgende jaren kwamen respectievelijk Funeral in Berlin en Billion Dollar Brain uit. Toen was het lange tijd stil om halverwege de jaren negentig weer terug te komen met Bullet to Beijing en Midnight in St. Petersburg. Allemaal met Michael Caine in de hoofdrol. Dat zou hetzelfde zijn als Sean Connery James Bond was geweest in GoldenEye.

Ik ken de overige Harry Palmer-films niet, maar ik geloof graag dat Caine er na een gat van dertig jaar nog steeds mee wegkomt. Hij is van dezelfde generatie als Connery en Moore, maar ten opzichte van de twee oude Bond-acteurs speelt Michael Caine (1933) nog immer de sterren van de hemel. Die gaat echt door tot hij erbij neervalt.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures