Films en seriesFilms en series

woensdag 22 december 2021

Jack Hedley (91) overleden

update 23 december 2021

Acteur Jack Hedley is overleden, meldt onder meer Variety. In Nederland werd Hedley eind jaren 70 bekend door de BBC-serie Wie betaalt de veerman? (Who Pays the Ferryman?). Begin jaren 80 werd hij gecast als Sir Timothy Havelock in For Your Eyes Only, waar hij de vader speelde van Bond-girl Melina.


Jack Hedley was gedurende zijn vijftigjarige acteercarrière vooral te zien in tv-series. Zijn filmrollen bleven beperkt. Naast For Your Eyes Only (1981) trad hij onder meer op in The Longest Day en Lawrence of Arabia (beide 1962), Goodbye, Mr. Chips (1969) en zijn laatste film: Mike van Diems Oscartreffer Karakter (1997).

Sir Timothy Havelock is een marine-archeoloog die in opdracht van de Britse geheime dienst het gezonken spionageschip St. Georges probeert te lokaliseren in de Ionische zee. Het schip is uitgerust met het ATAC-systeem, een apparaat dat Britse onderzeeërs raketten kan laten afvuren. Als Havelocks schip Triana voor anker ligt tussen Corfu en Albanië, worden hij en zijn vrouw bezocht door hun dochter Melina.

Carole Bouquet als Melina met Jack Hedley in For Your Eyes Only (1981)


De KGB heeft zijn zinnen ook gezet op ATAC. Daarvoor zet de Russische generaal Gogol de Griek Aris Kristatos in, die er zo zijn eigen methodes op nahoudt; om het handelswaar in handen te krijgen, laat hij het echtpaar Havelock uit de weg ruimen. Melina, die overal getuige van was, zint op wraak.

Naast bovengenoemde rol verzorgde Hedley, volgens The James Bond Encyclopedia uit 2007, ook de stem van Havelocks papegaai Max.

Jack Hedley werd op 28 oktober 1930* geboren als Jack Hawkins. Omdat er al een acterende Jack Hawkins (1910 – 1973) stond ingeschreven bij de acteervakbond, nam de jongere Hawkins de naam ‘Hedley’ aan, de voornaam van zijn neef Hedley Hawkins.

De acteur overleed op 11 december. Zijn dood werd pas op 22 december publiekelijk opgemerkt. Jack Hedley is 91 jaar geworden.

*Diverse media vermelden 1929 als geboortejaar, overeenkomstig met de 92 jaar die in de summiere mededeling van Hedleys dood werd vermeld in The Times. Echter werd vóór zijn overlijden altijd 1930 als geboortejaar vermeld.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures