Films en seriesFilms en series

woensdag 8 juni 2011

In gesprek met Jeff Marshall

En zo heb ik er opeens een Bond-vriend bij. En wat voor één! Jeff Marshall, tekenaar. Die, vijftien jaar geleden alweer bijna, met die prachtige litho ter ere van Dr. No’s 35e verjaardag op de proppen kwam.

Spijtig om te horen, maar eigenlijk vermoedde ik het al, heeft Marshall nooit direct contact gehad met Eon Productions. Wel heeft hij gehoord dat Barbara Broccoli erg te spreken was over het concept van de Dr. No-prent en dat leverde de tekenaar een stevige opdracht op: de litho’s van de eerste zestien Bond-films. Plus daarna nog een aantal verpakkingsontwerpen voor een lijn Corgi-modellen.

We zijn het er over eens dat Robert McGinnis, Frank McCarthy en Dan Gouzé fantastisch werk voor de Bond-posters hebben afgeleverd. Dat zij daarmee zoveel extra spanning in de film hebben gebracht – terwijl hun werk ín de film natuurlijk nooit te zien is geweest. Marshall durft zelfs te stellen dat hij de huidige fotomontages met 'opgeblazen zombiehoofden' spuuglelijk vindt.

In het dagelijks leven is Jeff Marshall industrieel productontwerper. Hij zou het fantastisch vinden opnieuw de kans te krijgen om weer aan Bond gerelateerde artikelen te werken. Maar het zou best een eenmalige kans geweest kunnen zijn.

Momenteel levert hij zo nu en dan waanzinnige prenten voor Club James Bond France. Zo ook de bijgevoegde platen van Pierce Brosnan in Die Another Day en Molly Peters in Thunderball.

Ik zou nogmaals tegen Eon willen zeggen: huur die man in voor de nieuwe poster! Waarom meelopen met de meute door fotomontages te gebruiken? Wat is er mis met een goed staaltje ambachtswerk? Het zou Bond, ook op het gebied van poster-art, weer helemaal naar de top brengen. 

...Niet vergeten, namens Jeff Marshall, voor alle fans in Nederland: All the best!

1 opmerking:

LVA zei

Prachtig! Alleen jammer dat bij de DAD-prent Bond nog 's in 't klein erop staat met Jinx erbij. Dat had van mij niet gehoeven, ik vind de grote Bond alleen mooier.

Marshall zou inderdaad de posters van Bond 23 moeten doen! En (zoals jij al vaker hebt gezegd) ze zouden de originele posters, óf de ontwerpen van Marshall moeten gebruiken voor de DVD-hoezen, in plaats van altijd weer die standaard (en meestal niet zo mooie) fotomontages.

Trouwens, een recente film met getekende posters (of misschien wel foto's die bewerkt zijn zodat 't lijkt alsof ze getekend zijn, maar desalniettemin erg mooi gedaan) is Sucker Punch, die aan het eind van het eerste kwartaal van 2011 in de bioscopen draaide. Om die posters te zien kun je uiteraard Google gebruiken, of even naar suckerpunchmovie.warnerbros.com gaan.


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures