Films en seriesFilms en series

dinsdag 7 april 2009

Maurice Jarre (1924 - 2009)


Opdat wij niet vergeten: Maurice Jarre. Componist van filmmuziek. Eind maart is de kunstenaar overleden op 84-jarige leeftijd. Mooie score.

Eigenlijk heeft Jarre niets met James Bond te maken. Ware het niet dat schrijvers Richard Maibaum en Christopher Wood de geheim agent in 1977 de woestijn instuurden. En hoewel het vijftien jaar na dato was, stond een van de belangrijkste films van 1962 nog op ieders netvlies gebrand. Want niet alleen de eerste Bond-film Dr. No werd legendarisch, nog imposanter was het epos Lawrence of Arabia van David Lean. Met misschien wel het meest memorabel aan die film: de muziek van Fransman Jarre.



Als Bond (Roger Moore) in The Spy Who Loved Me in het decor van de verhitte Egyptische woestijn zoekende is naar een vervoermiddel, moet Jarre zich als vanzelf bij de filmmakers hebben gemeld. Het kan niet anders dan het thema van 'Lawrence' te horen bij het zien van deze uitgestrekte zandvlakten - of het nu wel of niet in de film zou zitten. Dat denk ik tenminste, want het thema van Jarre klinkt inderdaad in de Bond-film, precies zoals het zou moeten horen.

Misschien dat componist Marvin Hamlisch een ietwat tegenvallend deuntje had ingeleverd - hoewel dat, niets ten nadele van Hamlisch, volstrekt logisch zou zijn tegenover Jarres prachtige thema. Een compositie onlosmakelijk verbonden aan weidse zandlandschappen. Overigens vastgelegd door Freddie Young. Inderdaad, de cinematograaf van You Only Live Twice (1967). Ook al zulke prachtige beelden...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures