Films en seriesFilms en series

zaterdag 7 april 2018

Golden Guns Lieutenant Hip overleden

De Koreaanse acteur Soon-Tek Oh is overleden, dat meldt de Korean JoongAng Daily. Soon-Tek Oh speelde de rol van Lieutenant Hip tegenover Roger Moore in The Man with the Golden Gun (1974).


Soon-Tek Oh, die op de credits van de The Man with the Golden Gun staat vermeld als 'Soon-Tiak Oh', verhuisde eind jaren vijftig naar de Verenigde Staten om daar internationale betrekkingen te gaan studeren. Hij veranderde echter snel naar een studie acteren en dramaturgie.

Zijn doorbraak als acteur kwam in 1974 met zijn deelname aan de negende James Bond-film. Toen hij werd benaderd voor de rol, wilde hij enkel meedoen als hij niet voor de zoveelste keer een bediende of schoonmaker hoefde te spelen.

Over het geboortejaar van Soon-Tek Oh ontstond enige onduidelijkheid. Wikipedia vermeldde 1933, terwijl op IMDb 1943 te lezen stond. Inmiddels zijn deze websites na het overlijden van de acteur aangepast en is zijn geboortejaar vastgesteld op 1932. Dat maakt dat Soon-Tek Oh 85 jaar is geworden. De acteur overleed woensdag 4 april in Los Angeles. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer.

Lt. Hip is James Bonds metgezel in het verre oosten. Hij arresteert 007 onder valse voorwendselen in Hongkong, nadat Scaramanga de expert in zonne-energie Gibson heeft vermoord. Als Hip Bond per boot meeneemt naar Kowloon, ontsnapt 007 door op het halfvergane schip de RMS Queen Elizabeth te springen in de haven van Hongkong.

Daar blijkt echter dat het schip onderdeel is van MI6 en Hip aan Bonds zijde staat. Tezamen vertrekken zij naar het landgoed van Hai Fat, waar Hip Bond over de omheining naar binnen helpt. Als Bond na een ontmoeting met de Thaise industrieel 's avonds op diens diner wordt verwacht, brengt Hip hem daar samen met zijn twee nichtjes heen.


Het is echter een valstrik. Bond wordt gevangen genomen en naar Hai Fats karateschool gebracht. Daar weet 007 ternauwernood te ontsnappen aan enkele zwaargewichten. Hij wordt bijgestaan door Hip en zijn nichtjes, die plotseling ter plekke zijn en de horde karateka's vrij gemakkelijk de baas blijven.Verkleed als pindaverkoper tijdens een kickbokswedstrijd, waar Scaramange Andrea Anders heeft vermoord, weet Hip de gewilde solex agitator te bemachtigen. Nadat hij deze aan Mary Goodnight overhandigt, wordt Goodnight door Scaramanga opgesloten in de achterbak van zijn auto. Bond en Hip willen de achtervolging inzetten, maar Goodnight blijkt niet alleen de solex bij zich te hebben, ook Hips autosleutels. Hierop gaat Bond alleen achter haar aan met een gestolen AMC Hornet, heel toevallig de auto waar Sheriff Pepper een proefrit mee wil maken...

Hip zien we daarna alleen nog terug als hij en Bond door M op het matje worden geroepen nadat de gehele operatie in de soep is gelopen. Daarop besluit Bond zonder verdere hulp achter Scaramanga aan te gaan en is Lieutenant Hip niet meer nodig.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2023
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures