Films en seriesFilms en series

woensdag 17 oktober 2018

‘Opnamen Bond 25 in Canada’

Opnamen voor Bond 25 vinden in maart 2019 plaats in Canada, zegt locatiemanager en sneeuwexpert Stefan Zürcher. De Zwitser werkte vijftig jaar geleden voor het eerst mee aan een Bond-film, On Her Majesty's Secret Service (1969), en sindsdien krijgt hij steevast een telefoontje van Eon Productions als er voor James Bond weer in de sneeuw gefilmd gaat worden.

Tot zover de inmiddels 73-jarige Zürcher, wiens verhaal deze week te lezen is in de Berner Zeitung. Opvallend is zijn loslippigheid over de mogelijke opnamelocatie Canada, een plaats waar James Bond in de filmserie officieel nooit eerder is geweest.

Net als Australië en Nieuw-Zeeland en grote delen van Afrika, heeft Bond zich nooit ten noorden van de Verenigde Staten begeven. Dat zou kunnen komen omdat er in Canada, na Rusland nog altijd het één na grootste land ter wereld, nooit iets gebeurt.

Het filmteam bezocht Canada echter wel eerder, voor The Spy Who Loved Me (1977), waaraan Stefan Zürcher eveneens meewerkte. Stuntman Rick Sylvester springt in de beroemde opening van de berg Asgard op het Canadese Baffin Island. In de film moet dit de fictieve Oostenrijkse Alpenplaats Berngarten voorstellen.Verder komt Canada er bekaaid vanaf in de Bond-films. Oké, Kronsteens tegenspeler MacAdams uit From Russia with Love (1963) is een Canadese schaker; in Goldfinger (1964) zit Bond in een vliegtuig boven Newfoundland wanneer hij Pussy voor het eerst ontmoet; 007 wordt in Thunderball (1965) door M naar Canada gestuurd, maar Bond weet een reisje naar de Bahama's af te dwingen; de gestolen Moonraker-spaceshuttle verdwijnt boven de Yukon, wat ook in Canada ligt; en in Quantum of Solace (2008) komt aan het eind van de film het personage Corinne voor, zij werkt voor de Canadese inlichtingendienst. Die verwijzingen in de eerste films kunnen zomaar te maken hebben met toenmalig Bond-producent Harry Saltzman, een Canadees van geboorte.

De enige keer dat James Bond Canada daadwerkelijk bezoekt, is in Ian Flemings verhaal For Your Eyes Only in de gelijknamige bundel uit 1960. Via de Canadese hoofdstad Ottawa reist hij namelijk naar Vermont in de Verenigde Staten, wat net over de grens bij Quebec ligt. In de bossen van Vermont schakelt hij ene Gonzales uit, de moordenaar van het echtpaar Havelock, een stel dat bevriend is met M. Hun dochter Judy mengt zich in de strijd door Gonzales' opdrachtgever Von Hammerstein te doden met pijl en boog, terwijl hij een duik wil nemen in het meer.

Ian Fleming met zijn achtste Bond-boek For Your Eyes Only (1960)

In de gelijknamige film uit 1981 is deze scène iets herschreven en is het Gonzales die tijdens zijn duik in het zwembad door Melina, zoals Judy is hernoemd, wordt uitgeschakeld. Deze scène werd voor de film echter verplaatst naar een buitenplaats bij Madrid, maar werd opgenomen op Corfu, om het simpel te houden.

Nog even terug naar het boek For Your Eyes Only: daarin staat ook het korte verhaal Risico, dat samen met For Your Eyes Only werd verwerkt voor de eerdergenoemde film. Risico is één van de laatst overgebleven Fleming-titels en wordt al jaren genoemd als mogelijke titel voor een Bond-film. Risico? Shatterhand? Canada? Roept u maar!

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures