Vanaf nu heeft Bond 25 eindelijk een officiële naam: No Time to Die. Dat maakt Eon Productions zojuist bekend via social media.
No Time to Die is de opvolger van Spectre (2015) en komt in april 2020 wereldwijd in de bioscoop. Daniel Craig zal voor de vijfde keer de rol van James Bond op zich nemen.
Het nieuws rond de titel van de nieuwe James Bond-film volgt zo’n vier maanden op The Reveal, het moment waarop in Jamaica de cast werd gepresenteerd en tevens de titel werd verwacht. In juni werd bekend dat vlak voor die persbijeenkomst in Jamaica de aanvankelijke titel A Reason to Die was teruggetrokken.
Het woord ‘die’ is een bekende term tussen de James Bond-filmtitels. Naast Live and Let Die (1973), dat rechtstreeks afkomstig is van Ian Fleming, werden hier later Tomorrow Never Dies (1997) en Die Another Day (2002) aan toegevoegd. De titelsong van Quantum of Solace (2008) is getiteld Another Way to Die. Het is sinds de eerste Bond-film Dr. No (1962) dat het woord ‘no’ in een James Bond-filmtitel voorkomt. ‘Time’ was eerder te zien in Louis Armstrongs We Have All the Time in the World, een song afkomstig uit On Her Majesty’s Secret Service (1969).
In 1958 verschijnt de Amerikaanse film Tank Force!, die in Engeland de alternatieve titel No Time to Die meekrijgt (in Nederland komt de film uit onder de titel De zwarte baretten). Meest opmerkelijke aan de film is dat deze mede geproduceerd is door de latere James Bond-producent Albert R. Broccoli, de regie is in handen van drievoudig Bond-regisseur Terence Young, het script van dertienvoudig Bond-scenarist Richard Maibaum, met camerawark van zevenvoudig Bond-cameraregisseur Ted Moore... En daarbij houdt de Bond link nog niet op.
Acteurs Anthony Newley (de tekstschrijver van de titelsong Goldfinger), Luciana Paluzzi en George Pravda uit Thunderball, meervoudig stemacteur Robert Rietty, Richard Marner uit You Only Live Twice en stuntman Bob Simmons hebben allemaal een rol in No Time to Die uit 1958.
De krant De Waarheid schrijft op 30 augustus 1958 over De zwarte baretten:
‘(...) een slechte avonturenfilm met een volslagen onwaarschijnlijk en met alle logika spottend verhaal met als achtergrond wat knallende tanks temidden van opstuivend zand. (...) Het bijzondere van de film is dan nog, dat de enige Duitse officier die binnen het gezichtsveld van de bioscoopbezoeker komt, nog een „goede” ook is, een „eerlijk vechtende Duitse soldaat-met-soldateneer”. Dit alles in kleuren en Cinema-Scope zal het bij de tegenwoordige bondgenoot in West-Duitsland wel doen, maar het Nederlandse publiek, — en vooral de jeugd, die wegens de sensatie zo’n film gaat zien — kan men een dergelijk wanprodukt beter besparen.’
Hoe simpel de nieuwe titel No Time to Die ook mag klinken, het klinkt wél als een echte James Bond-titel...
1 opmerking:
Begin juli werd bekend dat Bond 25 een week eerder bij ons in de bioscoop komt (2 april ipv 9 april). De Britse royals (als het al een royal premiere gaat worden) zullen de film ongetwijfeld één of twee dagen eerder zien dan de rest van Engeland op 3 april.
Een titel zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van de film. Het is wel fijn als de titel een beetje bekt. Met No Time to Die kun je geen buil vallen, dat is zo algemeen, en toch zal niemand bij het horen ervan eraan twijfelen dat het om James Bond gaat.
Een reactie posten