Films en seriesFilms en series

maandag 11 juli 2022

Monty Norman (94) overleden

Componist van de ‘James Bond Theme’

Op 94-jarige leeftijd is vandaag Monty Norman overleden, meldt de website van de componist. Norman componeerde het overbekende James Bond-thema. Een muziekstuk van nog geen twee minuten dat na de release van Dr. No (1962) wereldroem vergaarde. Bij de eerste klanken weet iedereen gelijk: dit is James Bond.


De James Bond Theme is in iedere officiële Eon-Bond-film te horen. Voor het eerst gebruikt in Dr. No, nu zestig jaar geleden, waarvoor Norman eveneens de gehele soundtrack verzorgde. Een klusje waar hij eigenlijk geen tijd voor had wegens andere verplichtingen, maar hij mocht met zijn vrouw naar de filmopnamen in Jamaica komen om inspiratie op te doen. Mocht de film floppen, dan had hij in ieder geval een betaalde vakantie genoten, liet hij later optekenen.

Dat de James Bond Theme geheel van de hand van Monty Norman komt, is een jarenlang twistpunt geweest. John Barry, die een veel grotere bekendheid binnen de Bond-films verwierf, heeft net zo goed deel aan de compositie gehad.

Niet tevreden met een eerste poging tot een filmheldenthema, werd Norman door Bond-producenten Cubby Broccoli en Harry Saltzman gevraagd met een alternatief te komen. Norman had nog wel iets liggen; Bad Sign Good Sign voor de nooit opgevoerde musical A House For Mr. Biswas. Norman veranderde de gebruikte citer in een elektrische gitaar en het bekende gitaarjengelte van James Bond was geboren.

 

Aan John Barry de taak de boel te arrangeren. Barry overgoot het geheel met een eigen sausje en zette de track op de plaat. De toevoeging van Barry is bijna even belangrijk geweest voor de James Bond Theme als die van Norman. Barry gebruikte een deuntje dat hij eerder had gecomponeerd voor het nummer Poor Me van Adam Faith — beluister het; ook dit is James Bond.

Monty Normans naam staat terecht of onterecht vermeld bij de credits van iedere James Bond-film. Samen met de namen van Bonds geestelijk vader Ian Fleming en oud-producent Albert R. Broccoli, is Norman de enige die dit is gelukt. Een unicum.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures