Films en seriesFilms en series

vrijdag 13 oktober 2023

Honderd jaar Cyril Shaps

Vandaag markeert de honderdste geboortedag van Cyril Shaps. De Britse acteur speelde de rol van Dr. Bechmann in The Spy Who Loved Me (1977).


De zoon van een Poolse kleermaker in Oost Londen besloot al vroeg dat hij acteur wilde worden. Hij ontving een studiebeurs om bij de Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) de toneelopleiding te volgen. Daar sleepte hij de Shakespeare-prijs in de wacht, wat normaal gesproken een ticket voor een baan bij de BBC betekende. In plaats daarvan vond Shaps werk in Nederland, bij de Engelse tak van Radio Nederland waar hij in de jaren 50 programma’s maakte. Een voorbeeld van zijn werk voor Radio Nederland is hier te beluisteren.

Vanaf zijn terugkomst in thuisland Engeland, werd Shaps een veel gevraagd acteur voor radio, televisie, film en toneel. In 1977 was hij te zien in een kleine maar amusante rol in de tiende James Bond-film. In een scène die de grandeur van de film weergeeft; met de introductie van Stromberg en Jaws, de weelderige decors van Ken Adam en muziek van niemand minder dan Bach en Mozart.

Verder speelde hij onder meer in Lawrence of Arabia (1962), met Roger Moore in The Saint (1966), To Sir, with Love (1967), opnieuw met Roger Moore in The Persuaders! (1971), The Hiding Place (1975) over Corrie ten Boom, The Young Ones (1982), The Madness of King George (1994) en een van zijn laatste rollen in Roman Polanski’s The Pianist (2002).

Cyril Shaps overleed op nieuwjaarsdag 2003 op 79-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures