Films en seriesFilms en series

woensdag 4 december 2013

Honderd jaar John Kitzmiller

Eén van de meest kleurrijke personages uit de eerste James Bond-film, Dr. No (1962), is ongetwijfeld Quarrel. De onfortuinlijke visser uit de Kaaimaneilanden. De acteur die hem gestalte gaf, was al even onfortuinlijk: John Kitzmiller overleed in 1965 op 51- jarige leeftijd. Vandaag had hij honderd jaar geworden.


Kitzmiller werd geboren in de Verenigde Staten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandde hij in Italië, om vervolgens niet meer terug te keren naar zijn geboorteland wegens rassenhaat.

Dolina Miru (1956)
In zijn nieuwe thuisland werd hij opgemerkt door een Italiaanse filmmaker, die hem kon gebruiken als Amerikaanse militair in zijn nieuwste productie Vivere in pace (1947). Daarna bouwde Kitzmiller gestaag aan een Europese filmcarrière.

Voor zijn rol in de Joegoslavische film Dolina Miru (1956) werd hij tijdens het Filmfestival van Cannes als eerste Afro-Amerikaan verkozen tot beste acteur.

Zijn bekendste rol verwierf hij in 1962 als handlanger van James Bond, de bijgelovige Quarrel, die wordt verzwolgen door het vuur uit de drakentank van Dr. No.

Op locatie voor Dr. No: John Kitzmiller in gezelschap van Cubby Broccoli, Sean Connery en Ursula Andress

In februari 1965 bezweek John Kitzmiller in Rome aan de gevolgen van levercirrose. Zijn kersverse bruid, de Joegoslavische Dušica Bejić, liet hij alleen achter. Twee maanden daarvoor waren zij in het huwelijk getreden.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures