Films en seriesFilms en series

zaterdag 16 januari 2016

Vrouwen met pit

Ze zijn zelfverzekerd, bloedmooi, mysterieus, stoer maar op zekere momenten kennen ze ook hun zwakheden. Een ding hebben ze daarentegen gemeen: ze belanden vroeg of laat in bed met James Bond. We hebben het natuurlijk over de Bond-girls. Vele grootse namen hebben deze revue al gepasseerd, onder wie niemand minder dan onze eigen Famke Janssen in GoldenEye.

Door gastauteur Lucinda Huijskens


Bij het omschrijven van dé Bond-girl denkt Jasper Hartog, journalist en schrijver voor de Nederlandse Bond Blog, gelijk aan één vrouw: Ursula Andress als Honey Ryder uit Dr. No (1962). "Zij is de standaard Bond-girl, dat komt mede doordat ze de eerste was. Daarnaast heeft ze gewoon een roemruchtige introductie gekregen die heel beroemd is geworden."

Ze loopt met haar witte bikini aan, een duikbril op en grote zeeschelpen in haar hand schrijdend en zingend uit het water het strand op. Ondertussen schijnt de zon op haar natte blonde haren, haar welgevormde lichaam en uitstekende boezem. Zodra Bond zich mengt in het lied en nadert, schrikt ze en trekt ze uit zelfverdediging een mes uit haar heupgordel.

"Het komt vooral door dat iconische moment dat zij bij de bioscoopganger is blijven hangen. Haar opkomst laat lang op zich wachten en als ze dan eindelijk opkomt, is het zo’n groot moment, zeker voor de mannen, want die waren dit soort vrouwelijk schoon op het witte doek nog niet gewend."

Publiciteitsfoto Ursula Andress op de set van Dr. No (1962)

Er zit een wezenlijk verschil in de Bond-girls van toen en nu. "Die van vroeger waren vooral heel mooie plaatjes en hoefden niet eens zoveel te kunnen. Ze hoefden niet eens goed te acteren. De stemmen van de Bond-girls werden vroeger meestal naderhand ingesproken door een actrice die veel beter Engels sprak. Tegenwoordig staan ze op zichzelf, zijn ze intellectueler en hebben ze hogere functies. Ze zijn als ware de gelijke van James Bond." Kortom: de Bondgirl is geëmancipeerd.


Bond: "I'm looking for Dr. Goodhead."
Goodhead: "You just found her."
Bond: "A woman?"
Goodhead: "Your powers of observation do you credit, Mr. Bond."
Moonraker (1979)

"Het zijn geen dames meer die alleen maar in nood verkeren en ik denk dat de man van tegenwoordig een sterkere vrouw waardeert. Honey Ryder had bijvoorbeeld geen educatie gehad en heeft zelf leren lezen door de encyclopedie te bestuderen. Bij haar introductie was ze bijvoorbeeld bij de T, je kunt dus wel nagaan welke woorden ze nog niet kende."

"In A View to a Kill (1985), ongeveer op de helft van de huidige Bond-reeks, is Stacey Sutton een dame die nog geen deuk slaat in een pak boter. Ze roept gedurende de film wel vijftien keer ‘James, James!’. Zij is echt typisch het meisje in nood en heeft James Bond echt heel erg nodig. Dat is denk ik een van de domste rollen uit de James Bond-geschiedenis."

'There's never a cab when you want one', A View to a Kill (1985)

Als we spreken over vrouwen met pit, dan denken we meteen aan Xenia Onatopp, oftewel Famke Janssen in de film GoldenEye uit 1995. In de film speelt ze een lustige vechtmachine, die niets liever doet dan iedereen uitschakelen met haar dijbenen.

Onatopp haar dijbenen bezorgen haar in de film daarnaast ook nog twee seksuele hoogtepunten. Tijdens scène waarin ze de admiraal squeezed met haar dijbenen en natuurlijk gedurende de hete sauna-scène met Mr. Bond himself. Xenia: 'Yes yes yes!’'.

'She always did enjoy a good squeeze', GoldenEye (1995)

"Famke Janssen is een goede keus. Ze speelt de rol met volle overtuiging. De rol van Xenia Sergeyevna Onatopp is anders dan alle voorgaande Bond-girls. Deze is hard, sexy en weet wat ze wil. Dat zag je in de films van Timothy Dalton ook al wel maar het viel minder op. In de films voor Dalton was de Bond-girl vaak zwak zonder enige diepgang. Dat een Nederlandse actrice de rol mocht spelen is natuurlijk een bonus", vertelt Joost van Vliet, redacteur bij de James Bond Club Nederland.

Volgens Van Vliet mogen ook Tracy di Vicenzo en Eve Moneypenny niet ontbreken. "Tracy (Bond) di Vicenzo is de enige echte Mrs. Bond in On Her Majesty's Secret Service. Ze is een pittige tante die vecht tegen Blofeld in de finale. Helaas weet men hoe het eindigt: Tracy wordt na het huwelijk met Bond doodgeschoten in zijn auto, waardoor het hart van 007 sterft van verdriet."

Diana Rigg als Mrs. Bond in On Her Majesty's Secret Service (1969)

"Eve Moneypenny is een pittige dame die in Skyfall laat zien dat ze met wapens om kan gaan en goed weet hoe ze het pedaal in moet trappen. In tegenstelling tot Xenia werkt zij juist samen met 007."

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures