Films en seriesFilms en series

maandag 22 februari 2016

DOP Never Say Never Again overleden

Om hem enkel af te doen als de director of photography van Never Say Never Again, zou te weinig eer zijn. Douglas Slocombe, OBE. Hij werkte mee aan die ene onofficiƫle Bond-film uit 1983, maar aan zoveel films meer. Vandaag is hij op 103-jarige leeftijd overleden.


Slocombe schoot onder meer de drie Indiana Jones-films voor Steven Spielberg. Indiana Jones and the Last Crusade (1989), met onder meer Sean Connery, was de laatste film waaraan hij meewerkte. Slocombe was toen al 75 jaar.

Slocombe (geheel links) op locatie voor Indiana Jones and the Last Crusade

Volgens de Internet Encyclopedia of Cinematographers werkte Slocombe in de jaren dertig enige tijd in Nederland. Beelden die hij toen maakte, zijn later gebruikt in de anti-oorlogsdocumentaire Lights Out in Europe (1940) van Herbert Kline.

Verder werkte hij samen met regisseurs als John Huston, Norman Jewison, Fred Zinnemann en Roman Polanski, om er slechts een aantal te noemen.

Douglas Slocombe in 2011 met collega's Ernest Vincze en Roger Deakins, DOP van Skyfall

In tegenstelling tot veel collega-cinematografen, hield Slocombe er geen herkenbare eigen stijl op na. Volgens eigen zeggen was zijn geheugen daar te slecht voor, zodat hij bij iedere film weer met frisse moed kon gaan draaien, en zich zodoende als een kameleon aanpaste aan die exclusieve look die de betreffende productie op dat moment nodig had. Never Say Never Again daarentegen is altijd wat flets van kleur geweest.

Douglas Slocombe werd voor zijn werk vele malen beloond. Hoewel hij drie keer genomineerd werd, heeft hij nooit een Oscar ontvangen. In 2008 kreeg hij een OBE. Tegen het eind van zijn leven was de oud-cinematograaf, die aan bijna honderd films meewerkte, nagenoeg blind.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures