Films en seriesFilms en series

zaterdag 5 november 2016

Honderd jaar Willoughby Gray

Wie? Willoughby Gray. Dr. Carl Mortner uit A View to a Kill. De vaderfiguur van Max Zorin die eigenlijk Hans Glaub heet. Een oude Nazi die experimenteerde met steroïden op zwangere vrouwen waaruit de krankzinnige Zorin werd geboren. Hij injecteerde de racepaarden van Zorin waardoor deze sneller gingen lopen. Die Willoughby Gray. Vandaag zou de Engelse acteur honderd jaar geworden zijn.


Zijn rol in A View to a Kill is die van mad scientist. Gray doet het prima als oude gek. Met name de laatst scène, waarin hij met een staaf dynamiet in de opening van de vernielde zeppelin staat, bovenaan de Golden Gate Bridge: 'Max! Max!' Als Zorin door Bond naar beneden is gekeild, probeert Mortner wraak te nemen. Net op tijd weet Bond de zeppelin los te krijgen, waardoor Mortner met het dynamiet naar binnen valt. Weg zeppelin...In de Tweede Wereldoorlog diende Gray bij het GHQ Liaison Regiment, ook wel bekend als Phantom, waar ook David Niven bij zat. Grays stiefvader was Lieutenant General Sir Henry Pownall.

Na de oorlog speelde hij bijrollen in tal van films, tv-series en toneelstukken. Zijn rol in de laatste Bond-film met Roger Moore speelde Gray tegen het eind van zijn vijftigjarige acteercarrière. Zijn laatste filmrol werd die van vriendelijke koning in Rob Reiners The Princess Bride (1987). Willoughby Gray overleed in 1993 op 76-jarige leeftijd.


In de Duitse nasynchronisatie van A View to a Kill is Mortner een Poolse communist, die niet Hans Glaub maar Jan Kopersky heet. In meer recentere dvd-uitgaven van de film houdt de Duitse ondertiteling zich wel aan het origineel, terwijl de nasynchronisatie nog steeds de aangepaste versie laat horen.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures