Films en seriesFilms en series

maandag 21 mei 2018

Posterontwerper Bill Gold (97) overleden

Eén van Hollywoods meest geziene posterontwerpers is gisteren overleden: Bill Gold. Dat meldt The Hollywood Reporter. Gold bedacht in 1981 het beroemde posterontwerp van For Your Eyes Only.


De poster van de vijfde Bond-film met Roger Moore in de hoofdrol, wordt gezien als één van de meest iconische uit de 007-serie en gelijk ook als één van de meest controversiële. Niet overal ter wereld werden de lange sexy benen en het weinig verhullende bikinibroekje gewaardeerd. In de meer conservatieve staten van de VS kreeg de mevrouw in de poster netjes een korte spijkerbroek aan. In veel krantenadvertenties werd de poster tot de knieën afgeknipt.

De benen in de poster zijn niet van hoofdrolspeelster Carole Bouquet, maar behoren toe aan model Joyce Bartle. Fotograaf Morgan Kane verzorgde de beelden. Twee andere modellen, Nancy Stafford en Jane Sumner, hebben ook model gestaan. Stafford werd echter enkel ingehuurd voor een proefopname en van Sumner werd alleen haar hand met kruisboog gebruikt.

Toen Bartle het bikinibroekje aantrok, bleek deze iets te laag te vallen. Daarop verzocht fotograaf Kane haar het broekje andersom te dragen. Met als gevolg onderstaand resultaat:


De iconische Bond-poster is veelvuldig gekopieerd door andere postermakers. Toch is dit slechts één van de vele werken die Bill Gold in zijn carrière afleverde. Zijn eerste wapenfeit was de poster van Casablanca (1942). Andere posters die Gold ontwierp waren die van vele Clint Eastwood-films, waaronder die van de Dirty Harry-reeks, Dial M for Murder (1954), East of Eden (1955), A Clockwork Orange (1971), The Exorcist (1973), Goodfellas (1990). En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Golds posters blonken vaak uit door hun eenvoud: 'Less is more'. Omdat het toch onmogelijk is een complete film op één poster uit te beelden, probeerde Gold juist zo min mogelijk te vertellen. Meer zou volgens hem alleen maar verwarrend zijn.

De ontwerper ging met pensioen na de poster van Clint Eastwoods Mystic River (2003). Dirty Harry wist hem daarna nog eenmaal over te halen voor J. Edgar (2011). Dat werd uiteindelijk Golds laatste.

Bill Gold is 97 jaar geworden.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures