Films en seriesFilms en series

vrijdag 25 mei 2018

Eindelijk

Ein-de-lijk goed nieuws. Eindelijk. Het heeft welgeteld tien maanden geduurd sinds de aankondiging van Bond 25 totdat we vandaag in alle vroegte uit ons lijden werden verlost: de nieuwe Bond-film zal op het beloofde tijdstip uitkomen. Eindelijk.


Na maanden speculeren is ook de regisseur bekend. De man die zichzelf al had gekwalificeerd, is niemand minder dan Daniel Francis Boyle. Beter bekend als Danny Boyle. De regisseur van Trainspotting (1996), en van deel 2 (2017); de Oscar-winnaar voor Slumdog Millionaire (2008); de man van de doorgesneden pezen in 127 Hours (2010) en niet te vergeten de man achter de opening van de Olympische Spelen van 2012, waar hij niet alleen Daniel Craig als James Bond, maar ook Her Majesty The Queen uit een helikopter liet springen.

Die Danny Boyle. Geboren in het jaar van uitgave van Ian Flemings Diamonds Are Forever (1956). Wat hem 63 jaar maakt als Bond 25 in de bioscoop verschijnt. Met die leeftijd is hij samen met Martin Campbell, die ook 63 jaar was toen Casino Royale (2006) uitkwam, de oudste regisseur van een Bond-film. Voor wat het waard is: de gemiddelde leeftijd van alle twaalf Bond-regisseurs in het jaar van hun laatste Bond-film is 53 jaar en drie maanden.

En inderdaad, ook Danny Boyle is weer een man. Zijn werkgever heet overigens Barbara.

Met het aantreden van Boyle krijgen we ook scenarioschrijver John Hodge voor de eerste keer bij de credits van een Bond-film te zien. Wat inhoudt dat op deze plaats voor het eerst in twintig jaar géén Neal Purvis en Robert Wade staat te lezen. Hodge pende eerder voor Boyle: Shallow Grave (1994), Trainspotting (1996), A Life Less Ordinary (1997), The Beach (2000), Alien Love Triangle (2008), Trance (2013) en T2 Trainspotting (2017).

Purvis en Wade zijn een beetje de Heintje Davids van de Bond-films. Al sinds Quantum of Solace (2008) geven zij aan dat het wat hun betreft wel genoeg is. Echter voor Skyfall (2012) en Spectre (2015) werden zij er toch weer bijgehaald. En ook voor Bond 25 zijn zij aan het werk gezet; de officiële aankondiging van Bond 25 in juli vorig jaar vermeldde hún namen.

Met zes officiële Bond-films op hun cv hoeven zij geen verliezers genoemd te worden. En wie weet kan hun idee voor Bond 25 in de toekomst nog worden gerecycled.

De films die cinematograaf Anthony Dod Mantle recentelijk geschoten heeft, verkeren volgens IMDb momenteel in de post-productie-fase. Hoewel over een director of photography nog niets bekend is, is dat geen slecht uitgangspunt voor Bond 25. Dod Mantle werkte eerder met Boyle samen aan Vacuuming Completely Nude in Paradise (2001), Strumpet (2001), 28 Days Later (2002), Millions (2004), Slumdog Millionaire (2008), 127 Hours (2010), Trance (2013) en T2 Trainspotting (2017).

Decorontwerper Dennis Gassner had zijn deelname aan Bond 25 in oktober vorige jaar al bevestigd. Het zal de vierde keer zijn dat hij aan een Bond-film meewerkt.

Wat betreft de muziek zullen we componist Thomas Newman van de laatste twee Bond-films waarschijnlijk niet meer terugzien, hij was immers meegelift met regisseur Sam Mendes. David Arnold daarentegen staat al geruime tijd droog. Het is hem gegund een zesde Bond-score aan zijn oeuvre toe te voegen. Bovendien werkte hij eerder met Boyle samen aan A Life Less Ordinary (1997), een film uit hetzelfde jaar als zijn Bond-debuut Tomorrow Never Dies.

En dan natuurlijk de man die de hele film op zijn schouders zal moeten torsen: de inmiddels vijftigjarige Daniel Craig. Zijn vijfde Bond-film en hoogstwaarschijnlijk zijn laatste. Enkel Sean Connery en Roger Moore gingen hem voor met een vijfde, respectievelijk You Only Live Twice (1967) en For Your Eyes Only (1981). Hussel die twee door elkaar en het zou toch een giller zijn als de titel van Bond 25 tevoorschijn komt.

Zag het er tot kort geleden naar uit dat het met Bond 25 mogelijk de verkeerde kant op zou gaan, vanaf vandaag kunnen we opgelucht ademhalen. Enig nadeel is dat die distributieovereenkomst met Universal voor één film geldt, zodat het gelazer daarna weer van voor af aan kan beginnen. Bond 26 in 2022 is overigens aannemelijk ter ere van het zestigjarig filmjubileum.

Laten we ons voorlopig eerst op Bond 25 concentreren. Eindelijk...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures