Films en seriesFilms en series

zaterdag 27 november 2021

Veertigste sterfdag Lotte Lenya

Lotte Lenya werd onsterfelijk als Rosa Klebb in From Russia with Love, de tweede James Bond-film uit de successerie die op dat moment nog in kinderschoenen stond. Deze vervolgfilm werd een parel in de Bond-reeks, niet in de laatste plaats door het optreden van Lenya, te midden van een verder uitmuntende internationale cast.


Vandaag is de veertigste sterfdag van Lotte Lenya. De van geboorte Oostenrijkse overleed op 83-jarige leeftijd in New York. Haar rol van SPECTRE-feeks Klebb was slechts een klein radartje in haar uitgebreide oeuvre op toneel, waar zij naast actrice vooral optrad als zangeres.

Lotte Lenya, wiens eigenlijke naam Karoline Blamauer was, was getrouwd met componist Kurt Weill. Weill vierde met name bekendheid door Die Dreigroschenoper (Driestuiversopera) geschreven door Bertolt Brecht. Lenya speelde in zowel de toneel- als de filmversie de rol van prostituee Jenny. Als drie-eenheid werden de componist, de tekstschrijver en de zangeres wereldberoemd.

NRC, 30 november 1981
(klik op het artikel voor een vergroting)

„Haar gebit is trouwens altijd dominant gebleven in haar verschijning (...)”

 

Terug naar James Bond: Kolonel Rosa Klebb werkte als operatiechef voor SMERSH. Op het moment dat we haar voor het eerst zien in de film, is zij in het geheim overgelopen naar de internationale misdaadbende SPECTRE, waar zij wordt aangeduid als ‘nummer 3’. Vanuit SPECTRE rekruteert zij moordenaar Red Grant (Robert Shaw) en medewerkster van de Russische ambassade in Istanbul Tatiana (Tania) Romanova (Daniela Bianchi) om James Bond (Sean Connery) in de val te lokken. Naast het wreken van de dood van SPECTRE-agent Dr. No uit de vorige film, proberen zij met behulp van de Britse geheime dienst ook een Lektor-decoderingsmachine buit te maken.

We zien Klebb peentjes zweten tegenover haar meerdere Blofeld, Grant te lijf gaan met een boksbeugel en orders uitdelen aan Tania. Volgens de documentaire Inside From Russia with Love had Lotte Lenya met haar kleine tengere gestalte in werkelijkheid niets weg van de kille furie Rosa Klebb, aldus medespeelster Daniela Bianchi.

 

Tegen het eind van de film neemt James Bond het tegen Klebb op, wanneer zij, verkleed als schoonmaakster, in Venetië de gewilde Lektor wil stelen. Als Tania de schoonmaakster herkent als haar bazin, valt Klebb 007 aan door het beroemd geworden giftige mes uit haar schoen tevoorschijn te toveren. In een poging James Bond te vermoorden, wordt Klebb door Tania neergeschoten .

„Horrible woman.”
„Yes. She’s had her kicks.”

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures