Films en seriesFilms en series

zaterdag 6 januari 2024

BFI waarschuwt voor fout gedrag in Bond-films

Het British Film Institute gaat bezoekers vooraf waarschuwen bij speciale vertoningen van oudere bioscoopfilms als deze stereotype beelden bevatten die tegenwoordig als beledigend kunnen worden ervaren. Het gaat om verhaallijnen, grappen en situaties die nu niet meer zouden kunnen.


John Barry
Het British Film Institute (BFI) gaat in februari voor het eerst waarschuwen, meldt de Britse krant The Guardian. Dan vertoont het filminstituut meerdere oude films als eerbetoon aan componist John Barry. In het programma zitten meerdere oudere James Bond-films waarvoor Barry de muziek maakte, zoals Goldfinger en You Only Live Twice.

„De films die we vertonen hebben grote historische, culturele of kunstzinnige waarde”, staat in de tekst die het BFI vooraf deelt. „Maar inhoudelijk zijn er zaken te zien waar het BFI niet achter staat.” Volgens het BFI is het belangrijk dat vooral jonge kijkers leren dat zeker oude films in de context van de tijd moeten worden gezien.

Het besluit om te waarschuwen bij films is het resultaat van een groot onderzoek van de Britse filmkeuring in 2021. Daaruit bleek dat veel kijkers dit soort nuanceringen bij oudere films een goed idee vonden.

Bij sommige films wordt in februari al gewaarschuwd. Zo speelt You Only Live Twice (1967) zich grotendeels in Aziƫ af. Deze film zou gedateerde stereotypen bevatten als het gaat om ras. Zo probeert geheim agent 007, gespeeld door Sean Connery, zich te vermommen als Aziaat.

Sean Connery en Akiko Wakabayashi in You Only Live Twice (1967)


Bij Goldfinger (1964) wordt gewaarschuwd dat de manier waarop James Bond het vrouwelijke personage Pussy Galore (Honor Blackman) ertoe overhaalt seks te hebben niet goed is. Zij zegt namelijk duidelijk nee.

Het personage Pussy Galore was in het boek van schrijver Ian Fleming duidelijk lesbisch. Fleming zei in een toelichting bij zijn boek dat hij dacht dat zij ‘met de aanraking van de juiste man’ wel van gedachten zou kunnen veranderen.

Honor Blackman als Pussy Galore in Goldfinger (1964)
Bron: NU.nl

Zie ook: Misogynist dinosaur; James Bond en de Millennials

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures