Films en seriesFilms en series

dinsdag 23 januari 2024

Oscar-nominatie voor Hoyte van Hoytema

De Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema is genomineerd voor een Oscar voor Oppenheimer. Het is een van de dertien nominaties voor de film. Van Hoytema laat in een korte reactie weten dat hij blij is dat zijn inspanningen ‘niet onopgemerkt zijn gebleven bij de Academy’.

Het is de tweede Oscar-nominatie voor Van Hoytema, die in 2018 ook al kansmaakte met zijn camerawerk in Dunkirk, eveneens een film van Christopher Nolan. De laatste Nederlander die een Oscar won, was animator Erik-Jan de Boer die in 2013 de prijs voor beste visuele effecten ontving voor zijn bijdrage aan de film Life of Pi. In 2015 draaide Hoyte van Hoytema de James Bond-film Spectre.

Regisseur Nolan maakt zelf ook kans op de belangrijkste filmprijs. Zijn biopic over Robert Oppenheimer, ook wel de vader van de atoombom genoemd, maakt verder kans op de prijs voor onder meer Beste Film en Beste Script. Ook werden acteurs Cillian Murphy, Robert Downey Jr. en Emily Blunt genomineerd in de categorie├źn Beste Acteur, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Vrouwelijke Bijrol.

Killers of the Flower Moon en Poor Things doen het ook goed met nominaties in respectievelijk tien en elf categorie├źn. De regisseurs van die films, Martin Scorsese en Yorgos Lanthimos, gaan voor Beste Regie de strijd aan met Nolan, samen met Jonathan Glazer van The Zone of Interest en de Franse Justine Triet voor Anatomy of a Fall.

Cillian Murphy uit Oppenheimer heeft in de acteurscategorie concurrentie van Bradley Cooper uit Maestro, drievoudig Felix Leiter-vertolker Jeffrey Wright voor American Fiction, Colman Domingo als burgerrechtenactivist in Rustin en Paul Giamatti voor The Holdovers.

Voor Beste Song zijn Billie Eilish en haar broer Finneas O’Connell genomineerd voor het nummer What Was I Made For? voor de film Barbie. Twee jaar geleden wonnen zij in diezelfde categorie een Oscar voor de titelsong van de laatste Bond-film No Time to Die.

De Oscars worden uitgereikt op 10 maart.

Bron: grotendeels NOS.nl

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures