Films en seriesFilms en series

zondag 5 mei 2024

Weggezakte kennis ophalen met gelikte Bond-docu

Weinig nieuws onder de zon in de documentairereeks over James Bond die momenteel te zien is op Videoland en in twee flinke delen wordt uitgezonden door RTL Z. Voor de doorgewinterde Bond-liefhebber is het vooral weggezakte kennis ophalen, en dat is leuk genoeg. De serie ziet er namelijk gelikt uit.


Icons Unearthed: James Bond
, zoals de officiƫle titel luidt. Of zoals hertiteld: Alles over de Bond-films. De zesdelige serie van exact 44:11 minuten per deel werd in oktober 2023 voor het eerst vertoond op het Amerikaanse Vice TV. Chronologisch verteld van Ian Fleming, naar de films met Sean Connery, George Lazenby en Roger Moore. De films met de overige Bond-acteurs komen in de volgende delen aan bod.

Aan het woord komen James Bond-kenners en leden van de cast en crew uit de verschillende Bond-films. Het neusje van de zalm van de vroege Bond-films is inmiddels al lang niet meer onder ons, wat resulteert in een handvol overlevers dat zo vriendelijk was zijn zegje te doen.

In de eerste drie delen komen de volgende prominenten aan het woord: regisseurs John Glen en Martin Campbell (Glen was al second unit director en editor bij drie eerdere Bond-films); actrice Gloria Hendry die tevens de prettige voice over is; stuntcoƶrdinator Paul Weston; actrices Catherina Von Schell (of Catherine Schell), Trina Parks en Caroline Munro; acteur Terence Mountain; geluidstechnicus Norman Wanstall en James Bond himself George Lazenby.


Lazenby maakt hier geen beste beurt. De eenmalig en oudst levende Bond-acteur blijkt op zijn zachtst gezegd wat geilig aangelegd en alles waarover hij lijkt te kunnen praten is seks, seks en... je raadt het al. Waarschijnlijk hetzelfde laken een pak als in 2022 waarbij hij zijn eigen theatertour werd uitgezet wegens grensoverschrijdende verhalen. George Lazenby bewijst hier a sexist, misogynist dinosaur in hoogst eigen persoon te zijn.

Wat verder opvalt aan de documentaire is het gebrek aan James Bond-muziek. Ongetwijfeld een rechtenkwestie, maar jammer is het wel, temeer omdat muziek zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van de filmserie.

Dacht ik op een mistroostige zaterdagmiddag wat klusjes in huis te kunnen doen terwijl de serie opstond; van die klusjes is niets terechtgekomen. Ik zat toch 132 minuten en 33 seconden gekluisterd aan de buis.

De laatste drie aflevering van Alles over de Bond-films zijn vrijdag 10 mei vanaf 20:30 uur te zien op RTL Z.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures