Films en seriesFilms en series

zaterdag 27 augustus 2011

Back On Track: Murder on the Orient Express

James Bond gaat het spoor weer op. Voor Bond 23 staat een grootschalige treinscène op stapel: actie op een goederentrein. Tijd om de historie in te duiken en de meest memorabele treinscènes uit de Bond-films op een rijtje te zetten.


Aflevering 1
MURDER ON THE ORIENT EXPRESS

Ongetwijfeld de beroemdste treinscène uit de Bond-films is het uitputtende gevecht van Bond met Red Grant in From Russia with Love (1963). Een zeer gewelddadige en subliem gechoreografeerde dans aan boord van de Oriënt Express. Composed and conducted by stuntman Bob Simmons.

Maar dat is lang niet alles. De Oriënt Express wordt in deze tweede Bond-film ten volle benut. De trein komt in actie iets meer dan een uur nadat de film begonnen is en een halfuur later stapt Bond pas uit. In die tussentijd gebeurt er heel veel moois.

Het begint op het station van Istanbul, waar Bond, Tania en Kermin Bey vluchtend met de Lektor aan boord gaan. Daar wordt Tania opgeschrikt door Benz, de Russische veiligheidsagent die haar moet zien te pakken. Net op tijd springen Bond en Tania in de vertrekkende trein, Benz volgt. En wij zien dat zich nog iemand aan boord heeft genesteld: Spectre-moordenaar Red Grant. Het belooft een prachtige opmaat voor een zenuwslopende treinrit.In hun coupé krijgen Bond en Tania een nieuw paspoort van Kerim Bey. Ze zijn op reis als het echtpaar David en Caroline Somerset. Letterlijk genomen beleeft het kersverse echtpaar een romantische tijd als zij door Turkije naar Bulgarije reizen.


Kerim Bey ontdekt dat Benz aan boord is. Hij stelt voor om de Rus tot de volgende halte ‘gezelschap’ te houden. Met een list weten Kerim en Bond Benz te grijpen. Als Bond de coupé verlaat, zien we dat Red Grant hem passeert. Grant maakt koers richting… Kerim.


Rond twee uur heeft Bond een ontmoeting met Kerim in de restauratiewagon. Bond vermaakt zich in die tussentijd met Tania en als zij zich verkleed hebben, wordt Bond door de conducteur aangesproken: er is een ongeluk gebeurd met Kerim Bey. Het lijkt erop dat Kerim en Benz elkaar gedood hebben.

Dan arriveert de trein in Belgrado en spreekt Bond de zoon van Kerim:

'Can I borrow a match?'
'I use a lighter.'
'Better still.'
'Until they go wrong.'


Kerims zoon krijgt de opdracht van Bond om contact op te nemen met M. Bond wil in Zagreb een plaatselijke collega ontmoeten die hem moet helpen te ontsnappen met de Lektor. Red Grant luistert het gesprek af en hij is in Zagreb degene die als eerste uitstapt.


Grant ontmoet daar Bonds contactpersoon, Captain Nash, en gebruikt daarvoor hetzelfde wachtwoord als Bond. Ze verdwijnen in het toiletgebouw en korte tijd later komt Grant met Nash’ koffer en hoed weer naar buiten. Daar ontmoet hij Bond met het wachtwoord en stelt zich voor als Captain Nash.


Terug in de trein stuurt Bond Tania met Grant naar de restauratie. Ondertussen besnuffelt hij Nash’ spullen. Het lijkt allemaal in orde.


Als Bond in de restauratie verschijnt, gebruikt het drietal een maaltijd, alsof er niks aan de hand is. Grant bestelt rode chianti bij zijn vis, dat doet bij Bond een belletje rinkelen. Grant stopt vervolgens ongemerkt een slaapmiddel in Tania’s wijn en als zij weer naar hun coupé gaan, is Tania al bijna buiten bewustzijn.


Maar Bond had hem door. Grant verdedigt zichzelf met de smoes dat de ontsnappingsroute maar voor één persoon is. Wat wil Bond: het meisje of de Lektor?

Als Grant zijn ontsnappingsroute wil uitleggen, slaat hij Bond bewusteloos. Als Bond bijkomt, houdt Grant hem onder schot. Grant vertelt hem dat hij voor Spectre werkt en dat Tania denkt dat zij handelt in opdracht van Rusland. Dan bedenkt Bond een plan. Hij wil een sigaret. Grant trapt daar niet in, maar Bond zegt ervoor te willen betalen. Het geld zit in zijn koffer. Dan haalt hij het attachékoffertje van Q tevoorschijn. Als Grant de koffer opent, explodeert een bus traangas in zijn gezicht.


'The first one won't kill you.
Not the second.
Not even the third.
Not till you crawl over here and you kiss my foot!'

Het gevecht tussen de twee barst los. Glasgerinkel, het meubilair aan puin. Het geluid van voortdenderend ijzer op ijzer klinkt oorverdovend. De twee gebruiken al hun kunsten om de ander te slim af te zijn. Bezweet en uitgeput weet Grant Bond uiteindelijk in de houdgreep te krijgen. Hij trekt het metalen koord uit zijn horloge om Bond te wurgen, maar dan grijpt Bond opnieuw naar zijn koffertje. Daar weet hij met moeite het verborgen mes uit te peuteren en steekt dat met kracht in Grants arm. De moordenaar van Spectre wordt overmeesterd en Bond wurgt hem met zijn eigen horlogekoord. Grant sputtert na, met zijn tong uit zijn mond, en valt uiteindelijk dood neer.

Bond stapt samen met de Lektor en een slaperige Tania ongemerkt van de trein. Het gevaarte rijdt verder en verdwijnt in de donkere nacht. De Oriënt Express heeft zojuist filmgeschiedenis geschreven.

Zie ook:

Aflevering 2: Just being disarming
Aflevering 3: A quick bite
Aflevering 4: That's for double-o-nine
Aflevering 5: Bond, only Bond
Aflevering 6: Take the bloody shot
Aflevering 7: Living in the shadows

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures