Films en seriesFilms en series

woensdag 9 mei 2012

Honderd jaar Pedro Armendáriz

Pedro Armendáriz was één van de hoogtepunten uit From Russia with Love (1963). Vandaag zou de Mexicaanse acteur honderd jaar geworden zijn. Het lot besliste anders. Armendáriz overleed nog tijdens de opnames van de tweede James Bond-film.


Pedro Armendáriz als Ali Kerim Bey, het hoofd van de Turkse afdeling van MI6, had een grote impact op de film. Hij schittert in iedere scène en had duidelijk plezier in zijn samenwerking met Sean Connery.

Wanneer het personage gedood wordt, laat dat een diepe indruk achter bij de kijker. Dit 'onvermijdelijke slachtoffer' is een beproefd onderdeel van de Bond-forumule, in de vorige film ging Bonds compagnon Quarrel er aan, maar Kerim Bey maakt één van de meest memorabele slachtoffers uit de serie. De wetenschap dat de laatste scène van Kerim in het echt ook daadwerkelijk de laatste scène van acteur Armedáriz was, draagt hier ongetwijfeld aan bij.

Met Sean Connery op de set van From Russia with Love

De zieke acteur had hulp nodig om zijn scènes tot een goed einde te brengen. In overzichtsshots van het zigeunerkamp is het Terence Young die de rol van Kerim op zich neemt. Wie goed kijkt ziet inderdaad dat het niet Armendáriz is die daar loopt.

Armendáriz leed aan een agressieve vorm van kanker. Ook al was hij daardoor danig uitgeput, hij accepteerde de rol van Kerim Bey om extra geld voor zijn gezin bijeen te brengen. Hij vertelde regisseur Terence Young in vertrouwen over zijn ziekte. Young zorgde dat alle scènes met Armendáriz daarom als eerste werden gedraaid.

Armendáriz te midden van Robert Shaw (1927—1978) en Ian Fleming (1908—1964)

Tot het fysiek echt niet meer ging. Armendáriz verruilde de filmset voor het ziekenhuisbed. Om een verder lijden niet af te wachten, liet de stervende acteur een geweer het ziekenhuis binnensmokkelen. Op 18 juni 1963 schoot hij zichzelf in zijn borst. Pedro Armendáriz werd 51 jaar.

Pedro Armendáriz was de vader van acteur Pedro Armendáriz jr. uit Licence to Kill (1989) die in december vorig jaar overleed.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures