Films en seriesFilms en series

zondag 27 mei 2012

Negentig jaar Christopher Lee

Honderden keren gedood en toch nog steeds in leven: Sir Christopher Lee. De ultieme badguy is vandaag 90 jaar geworden.


Christopher Lee werkt sinds 1947 onafgebroken voor film en tv en is daarmee de meest productieve acteur aller tijden. Eind dit jaar zal hij opnieuw te zien zijn als Saruman in The Hobbit, de prequel van The Lord of the Rings. In 2009 werd Lee geridderd voor zijn inzet voor de Britse film en tv.

Lee is de neef van Bond-auteur Ian Fleming. Toen de eerste Bond-film Dr. No in 1961 in productie ging, stelde Fleming voor om Lee te casten voor deze schurkenrol. Echter hadden producenten Broccoli en Saltzman Joseph Wiseman al gecast als de boosaardige Chinees. Ruim tien jaar later werd Lee alsnog gekozen als tegenstander van 007 in The Man with the Golden Gun. Deze negende Bond-film heeft veel kritiek moeten verduren, maar de rol van Christopher Lee als Francisco Scaramanga wordt gezien als één van de weinige hoogtepunten in dit avontuur.

Christopher Lee en Roger Moore in The Man with the Golden Gun (1974)

Met zijn 90 jaar is Christopher Lee overigens niet de oudst levende Bond-schurk. Louis Jourdan (Kamal Khan uit Octopussy) is nog net een jaar ouder.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures