Films en seriesFilms en series

maandag 7 mei 2012

In Ian Fleming's...

Wat klopt er niet aan deze cover?


Dit betreft de prima uitgave van Rykodisc uit 1998. Heeft mij veel moeite gekost deze uiteindelijk te krijgen. Maar het was verplichte kost, want niet eerder was John Barry's The Living Daylights zo compleet...

O ja, wat klopt er niet?

Het is de aankondiging. Sinds 1981 (For Your Eyes Only) is het standaard om Ian Fleming niet meer als bedenker van de titel te vermelden, maar als bedenker van James Bond. Dus: Ian Fleming's James Bond. Dan zit je namelijk altijd goed. De eerste keer werd dat eenmalig gedaan in 1977 voor The Spy Who Loved Me, omdat contractueel was vastgelegd dat hiervan enkel de titel gebruikt mocht worden en niet Flemings verhaal. De auteur was namelijk allerminst tevreden met dit boek.

Voor die film was het dus een heldere keuze om Flemings naam aan zijn karakter James Bond te koppelen. Bij opvolger Moonraker konden de filmmakers de oude schrijfwijze weer hanteren, dus werd het: Ian Fleming's Moonraker (al heeft de film totaal niets met Flemings verhaal te maken).


Blijkbaar bedachten de makers zich bij For Your Eyes Only (dat in beginsel weer dichterbij Fleming ligt dan Moonraker) en borduurden ze voort op de lijn die bij The Spy Who Loved Me voorzichtig was ingezet. En zo gebeurt dat nu nog steeds.

Alleen... wat staat er op bovenstaande cover? Dat is dus niet zoals de postermaker dat destijds heeft genoteerd. De ontwerper van de cd-hoes heeft iets te veel naar de oude filmposters gekeken.

Overigens houd ik het voorlopig bij onderstaande iPod-cover. Deze ontwerper heeft het pas goed begrepen. Zal vast een fan zijn met verstand van zaken :)

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures