Films en seriesFilms en series

woensdag 22 januari 2014

Telly Savalas (1922 — 1994)

Met een onervaren James Bond-acteur in de hoofdrol, moest de zesde Bond-film On Her Majesty's Secret Service (1969) het vooral hebben van ervaren spelers in de overige rollen: Diana Rigg, Gabriele Ferzetti, Ilse Steppat. En niemand minder dan Telly Savalas als Blofeld. Een perfecte schurkenrol voor de Grieks-Amerikaanse acteur. Vandaag twintig jaar geleden overleed hij op 72-jarige leeftijd aan blaaskanker.


Telly 'Kojak' Savalas (70*) overleden

AMSTERDAM, maandag

Kojak
Telly Savalas, beroemd geworden als politiefunctionaris Theo Kojak in de gelijknamige tv-serie, is afgelopen zaterdagnacht in Los Angeles overleden. Hij is 70 jaar geworden.

Hoewel Savalas (zoon van Griekse emigranten) over de hele wereld bekend werd als de kale politierechercheur begon zijn loopbaan bij de tv veel eerder.

Na de Tweede Wereldoorlog, werd hij bij het Amerikaanse tv-station ABC hoofd van de afdeling nieuws en speciale evenementen. Pas in 1959 stond hij voor het eerst voor de camera, als onopvallende vertolker van bijrollen.

In de eerste helft van de jaren zestig viel zijn aparte manier van acteren en uitstraling op. Zijn uiterlijk had veel weg van een keiharde crimineel maar herbergde ook een eigen soort vriendelijkheid en humor.

On Her Majesty's Secret Service
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Savalas in de eerste jaren vooral werd gevraagd om boeven te spelen. Met rollen in The Untouchables en The Fugitive werd hij bekend bij het grote publiek. En ook bij de filmbazen. Hij speelde in enkele bioscoopprodukties waarvan The Greatest Story Ever Told uit 1965 (waarin hij de Romeinse leider Pontius Pilatus speelde) en de James Bond-film On Her Majesty's Secret Service (1969) de bekendste zijn. In 1973 kwam zijn grote doorbraak. In dat jaar speelde hij voor het eerst Theo Kojak.

De Telegraaf, 24 januari 1994

*Savalas werd geboren op 21 januari 1922 en overleed een dag na zijn 72e verjaardag

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures