Films en seriesFilms en series

woensdag 10 december 2014

Oberhauser

Even iets rechtzetten. In een eerder gerucht (toen nog onder een spoiler alert) werd vermeld dat Christoph Waltz de rol van Franz Oberhauser zou gaan spelen. Inmiddels is dat inderdaad bevestigd (hoewel de naam 'Franz', voor zover ik weet, niet officieel vaststaat). Hierbij werd eveneens vermeld dat deze 'Franz' de zoon is van Hans Oberhauser, Bonds oude ski-instructeur.

Hoewel dit voor de nieuwe Bond-film inderdaad juist kan zijn, heeft Bond in zijn jeugd skiles gehad aan de Hannes Schneider School in Sankt Anton in het Oostenrijkse Arlberg, aldus Ian Fleming in On Her Majesty's Secret Service. Er was wel een Oberhauser (die ook Hannes heette en een bekende was van Bond), maar dat was een vermoorde berggids in het verhaal Octopussy.

Dat de naam Oberhauser nu wordt gebruikt in Spectre, is alleen maar een mooi eerbetoon aan Fleming. Of de vermeende vader nu Hans of Hannes heet, een ski-instructeur was of een berggids, dat doet er allemaal niet toe. Maar er is dus een verschil tussen Hannes Schneider (de skileraar) en Hannes Oberhauser (de berggids).

Neem daarbij ook nog even in het achterhoofd het klimincident waarbij Bonds ouders zijn omgekomen, en je hebt een pracht van een pre-title sequence. Maar dat is puur hardop fantaseren...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures