Films en seriesFilms en series

woensdag 13 juli 2016

Back On Track: Take the bloody shot

In 2011 en 2012 nam Bond Blog de meest memorabele treinscènes onder de loep. De reden: 007 nam in Skyfall eindelijk weer eens de trein. Nu, twee films later, heeft Bond die absentie ruimschoots ingehaald, want in Spectre haalt hij opnieuw capriolen uit op het spoor. Tijd voor een update.


Aflevering 6
TAKE THE BLOODY SHOT

Nadat Bond en Eve (Moneypenny, zoals later zou blijken), half Istanbul doorkruist zijn, en daarbij de nodige schade hebben aangericht, belanden zij op een spoorbrug. Eve met de Land Rover Defender en Bond met zijn stoere Honda-motor. Ze zitten een moordenaar op de hielen, Patrice, die een gestolen harddisc bij zich draagt.

Patrice springt de spoorbrug af op een rijdende trein, Eve probeert hem tevergeefs te raken met haar Walther. Bond heeft een ander plan. Hij rijdt met zijn Honda tegen de balustrade en kiepert met motor en al over de rand. Nog net weet hij de dakrand van de laatste wagon te grijpen. Bond heeft de trein gehaald.Eve sprint naar haar auto en zet de achtervolging in. Ondertussen houdt zij MI6 via een zender op de hoogte.

Bond heeft zichzelf met moeite de trein weten op te hijsen. Hij grijpt zijn wapen en gaat achter Patrice aan, die Bond vanaf het dak van een andere wagon probeert te raken met zijn Glock 18. Bond schiet terug terwijl hij beschutting zoekt achter een Caterpillar-graafmachine die zich op de trein bevindt.

Al snel zit Bond zonder kogels. Wat nu te doen?Die Caterpillar, die kon nog wel eens van pas komen.

Terwijl Patrice zich zichtbaar afvraagt wat zijn achtervolger nu weer in petto heeft, begint de graafmachine te draaien in de richting van de boef. Het is de enige munitie die Bond voorhanden heeft. Patrice begint weer te schieten en raakt daarbij Bond in de schouder.

Bij het draaien van de Caterpillar, schuift Bond zonder pardon een aantal Volkswagen Kevers van de trein. De overige wagens worden door de graafmachine plategereden als Bond richting Patrice tuft.


Die bedenkt zich geen tweede keer en schiet de koppeling tussen zijn wagon en die van Bond stuk, zodat de treinstellen los van elkaar raken. Bond laat de bak van de machine zakken om het treinstel vast te grijpen. Terwijl de machine het dak van de wagon schraapt, besluit Bond het buiten te zoeken. Als een amateuracrobaat balanceert hij over de arm van de Caterpillar. Net op het moment dat het achterdeel van de wagon wordt losgetrokken, springt Bond de trein in.
‘Double-o-seven, are you all right?’
‘Just changing carriages.’

Terwijl hij verder loopt, voelt Bond of zijn manchetknopen nog op hun plek zitten. De trein nadert een tunnel. Bond trekt een grimas als hij zijn schotwond checkt.

Dan, als de trein de tunnel uit is, bespringt Bond Patrice die zich nog steeds op het dak van de wagon bevindt. De twee vallen elkaar aan, terwijl zij hun evenwicht proberen te houden op de voortdenderende trein. Eve volgt het tweetal vanaf de naastgelegen weg.
Bond probeert Patrice te wurgen met het koord waar de harddisc aan hangt als de trein opnieuw een tunnel nadert. De twee laten zich net op tijd plat op het dak vallen, terwijl het gevecht om de harddisc verder gaat.

Ondertussen nadert Eve het einde van de weg. De trein bevindt zich nog in de tunnel, wat Eve de tijd geeft om een sniper rifle te pakken en positie in te nemen. Terwijl Bond en Patrice, nog steeds vechtend, de tunnel uit rijden, heeft Eve ze in het vizier.


Er is alleen één probleem, het lukt vanuit haar positie niet om Bond uit het zicht te krijgen. Eve geeft aan M door dat ze ‘misschien’ kan schieten. Het blijft stil aan de andere kant van de lijn.


Dan wordt de kans steeds kleiner. De trein nadert een volgende tunnel, als Eve nu niet handelt, is ze Bond en Patrice kwijt.

M beveelt haar te schieten. Eve wacht, ze heeft geen vrij zicht op Patrice. Bond staat in de weg.

'Take the shot...
I said take the shot!'
'I can’t. I may hit Bond.'
'Take the bloody shot!'

Eve gehoorzaamt. Het schot klinkt. Bond tuimelt van de trein vanaf de hoge brug tientallen meters naar beneden het water in.


Patrice, gered door de vijand, kijkt Eve strak aan terwijl hij met de harddisc de volgende tunnel in verdwijnt. Eve blijft gechoqueerd achter.

Aan de andere kant van de lijn wacht MI6 geruisloos op wat komen gaat.

‘Agent down.’


Zie ook:

Aflevering 1: Murder on the Orient Express
Aflevering 2: Just being disarming
Aflevering 3: A quick bite
Aflevering 4: That's for double-o-nine
Aflevering 5: Bond, only Bond
Aflevering 7: Living in the shadows

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures