Films en seriesFilms en series

maandag 23 januari 2017

'Bond-fantasie ingehaald door werkelijkheid'

Het volgende James Bond-filmverhaal, waarvan voor zover bekend nog geen letter op papier staat, gaat een bijzonder moeilijke klus worden, vermoedt schrijversduo Neal Purvis en Robert Wade; de werkelijkheid heeft de fantasie van de Bond-films ingehaald.

Neal Purvis (links) en Robert Wade

In een interview met The Telegraph geven Purvis en Wade, die sinds The World Is Not Enough uit 1999 bij elke opvolgende Bond-film betrokken zijn geweest, aan dat Spectre (2015) waarschijnlijk hun afscheid van 007 is geweest. Never say never natuurlijk, want aanvankelijk zou voorganger Skyfall (2012) hun laatste medewerking betekenen (en daarvoor Quantum of Solace). Uiteindelijk werden zij er bij Spectre op het laatste moment toch nog bijgehaald om het scenario van John Logan te herschrijven.

Dat was toen. Hun eerste wapenfeit na de laatste Bond-film is een ander spionnenverhaal, SS-GB naar een verhaal van Len Deighton. Een vijfdelige BBC-serie die volgende maand zijn première beleeft, over de vraag 'wat als de Britten de Slag om Engeland in 1940 hadden verloren?'.

Kate Bosworth and Sam Riley in SS-GB

Momenteel is het schrijversduo werkzaam voor de Deense regisseur Nicolas Winding Refn voor de film The Avenging Silence. Eén van de inspiratiebronnen hiervoor is Flemings zesde James Bond-boek Dr. No.

De twee recente schrijfprojecten, waarvoor beduidend minder budget beschikbaar is als voor James Bond, vergt een andere werkwijze. Ineens is niet alles wat Purvis en Wade verzinnen te verwezenlijken, en ergens geeft juist die restrictie een bevrijdend gevoel. Daarbij is er ook geen budget beschikbaar om op het laatste moment het complete scenario nog om te gooien, wat bij Spectre wel het geval was, waardoor het schrijfproces een race tegen de klok werd.

Het duo werd bij de laatste Bond-film verzocht om diverse pagina's van met name de derde akte drastisch te herschrijven. Uiteindelijk heeft regisseur Sam Mendes (althans, Purvis en Wade denken dat hij het was) uit een enorme berg extra geschreven materiaal een definitieve versie gedestilleerd.

Het grote probleem met Spectre was dat decorbouwers inmiddels al bezig waren met een replica van de Westminster Bridge waar een helikoptercrash heeft plaatsgevonden. Met andere woorden: de schrijvers mochten van alles bedenken om het laatste deel van het verhaal zo spannend mogelijk te maken, als het maar zou culmineren in die crash.

De crash op Westminster Bridge

Uiteindelijk hebben ze er voor gekozen om de scène op de brug te laten eindigen met de keuze van 007: wordt het de missie of het meisje? Het schrijversduo opteerde voor de eerste, het werd uiteindelijk de tweede.

De missie of het meisje?

Met Rusland die onrust zaait in het Westen, de recentelijke Brexit en Trump als ultieme Bond-boef, zijn we werkelijk in een fantasieverhaal beland. Wat zou de rol van James Bond hierin kunnen zijn? Hoe het ook zij, een volgende Bond-avontuur zal een totaal andere weg in moeten slaan om te kunnen overleven, besluiten Neal Purvis en Robert Wade. Maar daar hebben zij niets meer mee te maken...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures