Films en seriesFilms en series

zaterdag 8 juli 2017

Peter Franks-acteur Joe Robinson overleden

Op 3 juli is acteur en judokampioen Joe Robinson overleden. Dat meldt 007 Magazine vandaag. Robinson speelde de rol van diamantensmokkelaar Peter Franks in Diamonds Are Forever (1971).


Als James Bond een op het eerste gezicht simpele smokkeloperatie in zijn maag gesplitst krijgt, is zijn eerste aanknopingspunt Amsterdam. Under cover als Peter Franks meldt hij zich bij Tiffany Case in haar statige grachtenpand. Nadat Bond zijn cover, met behulp van Q's vernuftige vingerafdrukken, heeft veiliggesteld, blijkt Peter Franks in Engeland te zijn ontsnapt. Om zijn dekmantel te verzekeren, moet Bond Franks zien te overmeesteren, voordat de smokkelaar straks met Tiffany Case in contact komt.

's Avonds, als de echte Franks in Amsterdam arriveert, doet Bond zich voor als medebewoner van het pand. Met een oer-Hollands 'guten Abend' spreekt Bond Franks aan. De twee stappen de lift in, waarop Bond vraagt: 'Who is your floor?'De lift is nauwelijks in beweging, of de twee vliegen elkaar aan. Wat volgt is een origineel gevecht op leven en dood; twee grote mannen in een krappe lift. Beslist één van de beste gevechten uit de Bond-reeks, gearrangeerd door Robinson en Bob Simmons.


Tiffany, die op het geluid van rake klappen, rinkelende glasscherven en een pistoolschot is afgekomen, bekijkt het tafereel met afschuw aan.

Als het gevecht zich vervolgens buiten de lift verplaatst en Franks Bond met een koevoet te lijf wil gaan, grijpt 007 een brandblusser, waarna hij zijn belager in het gelaat spuit. Franks raakt verblindt, waarna Bond hem met een ferme stoot over de railing keilt. De smokkelaar blijft levenloos op de derde verdieping liggen.


Vlug verwisselt Bond zijn portemonnee met die van Franks, waarop Tiffany Case tot haar verbazing opmerkt: 'My God! You've just killed James Bond!'

Het dode lichaam van Franks kan nu worden gebruikt om de diamanten vanuit Nederland Los Angeles binnen te smokkelen...

Joe Robinson stierf na een kort ziekbed op 90-jarige leeftijd. Diamonds Are Forever was zijn laatste film. Na zijn bescheiden filmcarrière richtte hij zich weer volledig op de vechtsport.

Robinson trouwde tweemaal. Hij laat vier kinderen, elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen na.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2021
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures