Films en seriesFilms en series

donderdag 29 november 2018

Bonds eerste Walther toch niet onder de hamer

James Bonds 'eerste' Walther uit Dr. No (1962) wordt in december toch niet geveild, meldt James Bond Lifestyle.

Het zou gaan om een vuurwapen dat eigendom was van Bernard Lee, de acteur die jarenlang M speelde. Lee claimt in een brief uit 1974 dat de filmmakers zijn persoonlijke wapen, een Walther PPK, gebruikten voor de opname op M's kantoor, omdat het bestelde filmwapen niet op tijd was geleverd.

Promo van Dr. No (1962): James Bond met zijn Walther PP

Nadat het 'unieke' filmitem gisteren werd aangekondigd door veilinghuis Humbert & Ellis, reageerden meer oplettende Bond-fans op internetfora dat 007 gedurende zijn eerste film geen Walther PPK hanteert, maar een PP, die een iets langere loop heeft. En het vuurwapen van Benard Lee is overduidelijk een PPK. Met andere woorden: Lees verhaal is niet helemaal accuraat.

Daarop heeft het veilinghuis besloten dit item niet mee te nemen in de veiling van 6 december.

Dat er verwarring ontstaat over Bonds wapen in Dr. No is overigens niet heel vreemd, Major Boothroyd (Peter Burton) zegt het zelf:

„Walther PPK. 7.65mm with a delivery like a brick through a plate-glass window. Takes a Brausch silencer, with little reduction in muzzle velocity. The American CIA swear by them.”

En zoals we van zijn opvolger Desmond Llewelyn weten: he never jokes about his work...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures