Films en seriesFilms en series

zondag 25 november 2018

Ricky Jay (72) overleden

Acteur Ricky Jay is gisteren in Los Angeles op 72-jarige leeftijd een natuurlijke dood gestorven, meldt onder meer The Hollywood Reporter. Jay speelde Bond-schurk Henry Gupta in Tomorrow Never Dies (1997) met Pierce Brosnan als James Bond.


Naast acteur — buiten James Bond onder meer in Boogie Nights (1997) en Magnolia (1999) — was Ricky Jay bovenal goochelaar. Als adviseur trad hij op voor The Illusionist (2006), The Prestige (2006), Ocean’s Thirteen (2007) en zelfs Mission: Impossible Rogue Nation (2015).

In Tomorrow Never Dies was het de bedoeling zijn magische kunsten te tonen, waar hij met speelkaarten wierp alsof het scheermesjes waren. Deze scène sneuvelde op de montagetafel en is als extra op de dvd en blu-ray van de achttiende Bond-film terechtgekomen.„We are sad to hear of the passing of the very talented and lovely Ricky Jay, who appeared as Henry Gupta in TOMORROW NEVER DIES. We send our condolences to his family friends and fans.”
Michael G. Wilson and Barbara Broccoli via Twitter

In Tomorrow Never Dies is Ricky Jay als Henry Gupta de eerste schurk die in beeld komt. Voordat Bond in de pre titles van de film een terroristische wapenmarkt aan de Russische grens met de grond gelijkmaakt, ontsnapt Gupta met een gestolen Amerikaanse encoder.


Henry Gupta werkt als computerexpert in dienst van mediamagnaat Elliot Carver. Volgens MI6 is hij de grondlegger van het techno-terrorisme. Het is Gupta die James Bond ontmaskert als spion, nadat hij een gesprek van Bond en Carvers vrouw Paris opneemt en de veelzeggende woorden uit het geroezemoes filtert: ‘Tell me James, do you still sleep with a gun under your pillow...’

Hierop moet Gupta van Carver een afspraak voor zijn vrouw met ‘de dokter’ maken, wat leidt tot de dood van Paris.

Met behulp van Gupta weet Carver zijn dodelijke plan bijna tot uitvoer te brengen; met een gekaapte raket wil hij Peking van de kaart vegen. Natuurlijk duikt James Bond net op tijd op. Als Carver Bonds compagnon Wai Lin heeft gegijzeld, houdt Bond Gupta onder schot. Zonder Gupta is Carver nergens. Bond stelt voor om de twee te ruilen.


„Mr. Gupta, is the missile ready to fire?”
„Press the magic button, Beijing disappears.”
„Then it seems you've outlived your contract.”

Carver schiet Gupta in koelen bloede neer, waarna een weinig interessante filmfinale volgt. Zie hier een duidelijkere uitleg van het warrige verhaal.

Ricky Jay is echter een opvallende verschijning in deze middelmatige Bond-film. Hij heeft van Henry Gupta een memorabele schurk weten te maken. Ook zonder kaarttruc.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures