Films en seriesFilms en series

woensdag 18 mei 2022

Vanaf deze week in de bioscoop: ‘Operation Mincemeat’

Film met tal van Bond-verwijzingen

Een verhaal dat zo onwaarschijnlijk is dat het wel verzonnen móet zijn, is het op waarheid gebaseerde Operation Mincemeat. Een geheime operatie van de Engelsen tijdens de Tweede Wereldoorlog om Nazi-Duitsland om de tuint te leiden. Met niemand minder dan de ons bekende Ian Fleming als één van de bedenkers.

Johnny Flynn als Ian Fleming in Operation Mincemeat

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Ian Fleming werkzaam voor de Marine Inlichtingendienst onder leiding van admiraal Sir John Godfrey. Fleming was onder meer betrokken bij verschillende operaties, zoals ook Operation Goldeneye. Een naam die later werd gebruikt voor Flemings huis op Jamaica en als titel voor de gelijknamige film uit 1995.

Sir John Godfrey heeft model gestaan voor James Bonds meerdere M. Hoewel M een verzinsel is voor de Bond-boeken en -films, wordt deze naam in de Mincemeat-film alvast gebruikt door Fleming. Een koosnaam die de auteur in werkelijkheid gebruikte voor zijn moeder. Godfrey doet hem aan haar denken: afschrikwekkend, onmogelijk en veeleisend.

Ook Q-Branch wordt met een bezoek vereerd, incluis een oudere heer die nog net geen Q wordt genoemd. Wel haalt Fleming (Johnny Flynn, die we nog zouden kunnen kennen van Ben Sombogaarts Kruistocht in spijkerbroek, 2006) een horloge met een opvallende feature tevoorschijn: een cirkelzaagje, net zo een als waarmee Bond het vege lijf redt in de filmversie van Live and Let Die (1973). De truc met de haar uit Dr. No (1962) wordt ook in deze film toegepast, zij het op geheel andere wijze.

En zo zit Operation Mincemeat, waarover je beter zo min mogelijk kunt weten alvorens de film te zien, vol met verwijzingen naar James Bond. Fleming is overigens maar een bijfiguur, maar wel eentje die de eer krijgt de film van een voice-over te voorzien. Hij is de man achter de typemachine die, terwijl zijn kompanen in spanning afwachten of de operatie is gelukt, stevig doortikt (en rookt).

„In God's name Fleming, what are you writing?”
„Spy story.”

De eerste Bond-roman verscheen echter pas tien jaar later. Maar het past handig in de film.

De muziek is onmiskenbaar van de hand van tweevoudig Bond-componist Thomas Newman; de herkenning van het geluid van Skyfall en Spectre is nooit ver weg.

Tot slot duikt Paul Ritter op als lijkschouwer. Het werd zijn laatste filmrol. Ritter, die een minimale maar niet onbelangrijke rol speelde in Quantum of Solace (2008), overleed vorig jaar. Operation Mincemeat is aan hem opgedragen.

Paul Ritter als lijkschouwer in zijn laatste filmrol

Nog even dit: wat te denken van Johnny Flynn als volgende 007? Van Fleming tot Bond. Hij geeft hier een prima auditie.

Operation Mincemeat draait vanaf 19 mei in de Nederlandse bioscopen.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures