Films en seriesFilms en series

zondag 12 maart 2023

‘From Russia with Love’-acteurs honderd jaar

Vandaag is de honderdste geboortedag van acteur Vladek Sheybal, morgen die van George Pastell. Beiden waren te zien in From Russia with Love.

Sheybal werd geboren in Polen. Wegens het uitblijven van interessante rollen in zijn geboorteland, besluit hij eind jaren 50 naar Engeland te verhuizen. Pas na zijn optreden in From Russia with Love wordt Sheybal een veelgevraagd acteur. Naast acteur maakt de Pool ook naam als toneelregisseur, onder meer in Nederland.

Theatergroep Centrum voert in het najaar van 1965 het toneelstuk De millionaire van George Bernard Shaw op. De hoofdrol is voor Elisabeth Andersen, voor de regie is niemand minder dan Vladek Sheybal aangesteld.

De Telegraaf op 9 november 1965: ‘Regisseur Sheybal (…) is een tot Engelsman genaturaliseerde Pool, die al eerder stukken bij „Centrum” heeft geregisseerd, o.a. de voortreffelijke „Nathan de Wijze” met Guus Hermus in de hoofdrol, die enige seizoenen op het repertoire heeft gestaan en donderdag a.s. door de televisie wordt uitgezonden. Sheybal is ook acteur. Liefhebbers van James Bond-films zullen hem zich herinneren uit „Veel liefs uit Moskou”, waarin hij op voortreffelijke manier een kleine, maar moeilijke rol speelt.

In de tweede James Bond-film maakt Vladek Sheybal indruk als schaakgrootmeester Kronsteen, planningsstrateeg van SPECTRE. Hij heeft het plan uitgedokterd om de Lector-decoder te stelen. Hiervoor heeft hij de hulp nodig van James Bond, waardoor gelijktijdig wraak kan worden genomen op de dood van Dr. No. Dat lukt niet helemaal, waardoor Kronsteen op teken van Blofeld door zijn eigen mensen uit de weg wordt geruimd.

In 1967 is Sheybal nog te zien in een klein rol in de Bond-parodie Casino Royale. In The Wind and the Lion uit 1975 speelt hij opnieuw in een film met Sean Connery.

Vladek Sheybal overlijdt in 1992 op 69-jarige leeftijd in Londen. Een gescheurde aorta wordt hem fataal.

Eveneens honderd jaar geleden werd George Pastell geboren. De Cypriotisch acteur werd vooral gecast als schurk in vele Britse tv-series en films. Met name de producties van de Hammer-horrors doen regelmatig een beroep op hem.

In From Russia with Love speelt hij de conducteur van de Oriënt Express waar Bond, Grant, Tania en Kerim Bey zich bevinden. Als Kerim Bey en KGB-agent Benz beide dood worden aantroffen in Benz’ coupé, verzoekt Bond om dit voorlopig stil te houden. De conducteur sputtert tegen dat dit moeilijk gaat worden. Nadat Bond hem een aantal bankbiljetten overhandigt, gaat de conducteur overstag en zegt het te proberen.


Eerder was Pastell naast Sean Connery te zien in The Frightened City (1961).

George Pastell komt in 1976 in Florida te overlijden aan de gevolgen van een hartaanval. Hij is dan 53 jaar.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures