Films en seriesFilms en series

zondag 18 augustus 2024

Brand op Bond-locatie onder controle

De brand die gisteren uitbrak in Somerset House is inmiddels onder controle. Het 18e-eeuwse voormalige paleis in hartje Londen deed tweemaal dienst als locatie in de James Bond-films.

In GoldenEye (1995) is de binnenplaats van Somerset House te zien als een stukje Sint Petersburg. James Bond en CIA-contactpersoon Jack Wade stranden daar wanneer Wades blauwe barrel, een ZAZ-965A, het begeeft. Terwijl Wade de wagen weer aan de praat probeert te krijgen, is op de achtergrond Somerset House te zien.

De film daarop, Tomorrow Never Dies (1997), toont het neoklassieke gebouw opnieuw, maar dan vanuit een andere hoek. Hierin zien we James Bonds Aston Martin DB5 door de poorten rijden op weg naar het Ministerie van Defensie.

Het historische bouwwerk doet tegenwoordig dienst als kunstcentrum. Somerset House herbergt een kunstcollectie met werken van onder meer Cézane, Manet en Van Gogh. Van Van Gogh hangt er het beroemde zelfportret met verbonden oor. De kunstwerken zijn tijdens de brand niet in gevaar geweest.

Somerset House doet vaker dienst als filmdecor. Zo was het gebouw te zien in onder meer Sherlock Holmes en Harry Potter.

Leuk om te lezen: How ‘GoldenEye’ turned Somerset House into St Petersburg

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures